Ilustrācija — Sintija Ģērmane

Šogad Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu absolvē trīsdesmit seši jauni dizaineri, kuri savos diplomdarbos fokusējas uz dizaina lietotāju un atbild uz jautājumu «Dizains — kam?»

Ziņas Fold 5. jūnijs, 2013

No 5. jūnija līdz 20. jūlijam Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) norisināsies Dizaina diplomandu dienas «Kam?», kuru ietvaros būs skatāma jauno dizaineru izstāde, kā arī notiks seminārs un dizaina diplomandu prezentācijas, uz kurām aicināti visi interesenti. Dizaina diplomandu dienās piedalās LMA Dizaina nodaļas funkcionālā dizaina, vides mākslas dizaina, metāla dizaina un modes mākslas apakšnozaru diplomandi.

Diplomandu dienu nosaukums «Kam?» norāda uz dizainera uzdevumiem un atbildību pret dizaina lietotāju. «Ja dizains ir labs, bikses der kā uzlietas un dīvānā ir patiešām ērti. Viss rit raiti, dizains atvieglo dzīvi un sagādā prieku. Dizains ir klātesošs katrā lietā, ko izmantojam, katrā procesā, kurā esam iesaistīti. Dizaina lietotāji esam mēs visi, taču tas nenotiek apzināti,» stāsta dizaina nodaļas diplomandi.

Jānis Gailītis, LMA dizaina nodaļas projektu vadītājs, kurš rūpējas par studentu projektu ciešu sasaisti ar reālu uzņēmumu vajadzībām, skaidro: «Vēsturiski amatnieks rada dizainu ģimenei un nelielam pircēju lokam, ergonomisti un industriālie inženieri — masu produkcijai un vidējam patērētājam. Mūsdienu mainīgā vide diktē savus noteikumus, un patērētājs ir kļuvis gudrāks, izvēlīgāks, analītiskāks, un pieprasa savām vēlmēm atbilstošākus produktus un pakalpojumus. Uzņēmumiem jābūt elastīgiem un jāspēj pielāgoties tirgus izmaiņām, lai varētu nodrošināt produktu dažādību un individualizāciju. Latvijas uzņēmēji var izmantot dizaina procesu, lai pievienotu vērtību precēm, pakalpojumiem un ražošanas procesam.»

Dizaina diplomandu dienas 2013

5. jūnijs 18.00

Izstādes atklāšana LMA radošajā telpā (bijušajā sporta zālē). Izstādes darba laiki — otrdien, trešdien, piektdien, sestdien 11.00–18.00, ceturtdien 11.00–19.00, pārtraukums katru dienu 14.30–15.00. Ieeja bez maksas.

6. jūnijs 10.00

Bakalaura diplomdarbu aizstāvēšana LMA radošajā telpā.

12. jūnijs 10.00

Maģistra diplomdarbu aizstāvēšana LMA radošajā telpā.

13. jūnijs 11.00

Dizaina diplomdarbu prezentāciju diena. Prezentācijas, tikšanās ar uzņēmējiem, citu augstskolu studentiem un docētājiem LMA radošajā telpā.

13. jūnijs 19.00

PechaKucha LMA 2. korpusā (jaunajā piebūvē).

21. jūnijs 17.00

Bakalaura programmas izlaidums LMA aulā.

28. jūnijs 17.00

Maģistra programmas izlaidums LMA aulā.