Televizors «TV8-301», ražotājs «Sony Corporation», 1960

No 3. jūlija līdz 20. jūlijam Latvijas Mākslas akadēmijas aulā būs apskatāma ceļojošā izstāde «Japānas dizains šodien 100». Tā ir simts labāko Japānas dizaina paraugu kolekcija, kuras eksponāti tapuši laikā no 20. gadsimta deviņdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām, īpaši izceļot izstrādājumus, kas radīti ikdienas lietošanai. 13. jūlijā izstādes ietvaros notiks japāņu grafikas dizainera un papīra locīšanas mākslinieka Nobuhiro Jamaguči lekcija un meistarklase «Origata — japāņu dāvanu iesaiņošanas māksla un etiķete».

Ziņas Fold 25. jūnijs, 2013

Izstādē iekļauti 92 Japānas dizaina paraugi, kas tapuši pēc deviņdesmitajiem gadiem, kā arī 13 dizaina objekti no agrīnajiem pēckara gadiem, kuros vērojami šodienas dizaina pirmsākumi. Ikdienā lietojamo priekšmetu dizains ir laikmeta liecinieks un atspoguļo gan tā lietotāju, gan radītāju — dizaineru un ražotāju — cerības un sapņus. Izstādes mērķis ir padziļināt zināšanas par Japānas dizainam raksturīgajām tendencēm un iezīmēm, vienlaicīgi sniedzot ieskatu Japānas mūsdienu kultūras būtībā.

Viens no izstādes idejas autoriem un veidotājiem kurators Masafumi Fukugava no Kavasaki Pilsētas muzeja atzīst, ka, raugoties uz mūsdienu dizainu Japānā, ir acīmredzams, ka liela daļa šodienas dizaina modernizācijas periodā ir pārņemta no rietumiem. Tomēr iespējams identificēt daudzas iezīmes, kas var tikt uzskatītas par Japānai unikālām — prasmīga un rūpīga amatniecība un dabiska tiekšanās veidot lietas mazākas, vieglākas un smalkākas. Izstādes eksponāti ir ne tikai izcili produktu dizaina paraugi, bet arī palīdz dziļāk izprast mūsdienu japāņu dzīvesveidu.

Izstādes atklāšana Mākslas akadēmijas aulā notiks 2. jūlijā plkst. 16.00. Izstāde tapusi, pateicoties Japānas vēstniecības, Latvijas Mākslas akadēmijas un Japānas Fonda sadarbībai.

Izstādes darba laiks:

Otrdien, trešdien, piektdien, sestdien: 11.00–18.00
Ceturtdien: 11.00–19.00
Pārtraukums: 14.30–15.00
Svētdien, pirmdien: slēgts
Ieeja izstādē: bez maksas

Origata lekcija

Izstādes ietvaros Japānas vēstniecība aicina apmeklēt lekciju «Origata — japāņu dāvanu iesaiņošanas māksla un etiķete». Japānā veidam, kā dāvana tiek iesaiņota, ir tikpat liela nozīme kā tās saturam, iesaiņojuma niansēm paužot dāvinātāja cieņu un vēlmi iepriecināt dāvanas saņēmēju. Lekciju lasīs Nobuhiro Jamaguči, kurš, būdams atzīts grafikas dizaineris, pievērsies origata mākslas izpētei un popularizēšanai, kļūstot par vienu no Origata Dizaina institūta dibinātājiem. Nobuhiro pēta origata pirmsākumus un savos dizaina paraugos apvieno seno praksi ar mūsdienīgiem meklējumiem. Lekcija notiks 13. jūlijā plkst. 13.00 un meistarklase plkst. 15.30 Mākslas akadēmijas 2. korpusā. Interesenti lūgti reģistrēties līdz 12. jūlijam pa tālruni 67812003 vai e-pastu elize.spridzane@rg.mofa.go.jp, norādot savu vārdu un uzvārdu. Lekcija notiks japāņu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. Lekcijas ilgums — 90 minūtes, meistarklases ilgums —  90 minūtes.