Ilustrācija — FOLD

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts izsludinājis metu konkursu, kurā aicināti piedalīties dizaina un grafikas profesionāļi ar pieredzi vizuālo identitāšu veidošanā. Darbi jāiesniedz līdz 19. jūlijam.

Redakcija Fold 3. jūnijs, 2013

ES Padomē prezidējošās valsts logo izveide kā daļa no prezidentūras kopējās vizuālās identitātes dalībvalstīm kļuvusi par tradīciju. Prezidentūras logo ir simbols, kas raksturo gan valsti, kas uzņemas nodrošināt prezidējošās valsts funkcijas, gan ES kopējās vērtības. Prezidentūra ilgst sešus mēnešus, un tā tiek piešķirta katrai ES dalībvalstij rotācijas kārtībā.

Starp iepriekšējo gadu prezidējošo valstu logotipiem atrodami gan izteikti konservatīvi, gan atjautīgi un drosmīgi piemēri. Piemēram, Austrijas prezidentūras vizuālajai identitātei 2006. gadā tika izmantots holandiešu arhitektu biroja OMA radītais koncepts, kas visu ES valstu karogus savienoja vienā svītru kodā. Dānijas 2012. gada logotips — vārdzīme, ko veidoja mārketinga aģentūra «Kunde & Co», tika atzīts par vienkāršu un skaidru dāņu dizaina tradīciju izpausmi. Tā apgrieztie un rotējošie cipari simbolizē valsts prezidentūras pusgadu un rotācijas principu.

Savukārt logotipu Lietuvas prezidentūrai, kas sāksies pēc nepilna mēneša, izstrādāja neliela lietuviešu grafikas dizaina studija «Prim Prim». Logo esošais riņķis simbolizē Eiropas vienotību, bet pīnē ievītās Lietuvas karoga krāsas attēlo prezidējošo valsti kā vidutāju, kas mēģinās rast harmoniju starp dažādām nostājām.

 

Latvija ES Padomē

Latvijas prezidentūra, kas norisināsies no 2015. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam, ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem atjaunotās Latvijas Republikas vēsturē. Iestājoties Eiropas Savienībā, Latvija kļuva par daļu no ES lēmumu pieņemšanas procesa; uzņemoties prezidējošās valsts funkcijas, Latvija apliecinās savu atbildību un gatavību visaugstākajā līmenī iesaistīties ES pārvaldībā.

Prezidentūras laikā Latvijā norisināsies aptuveni 200 starptautiskas nozīmes pasākumi un sanāksmes, pulcējot vairāk nekā 25 tūkstošus viesu, tostarp vairākus simtus ārvalstu žurnālistu. Plašsaziņas līdzekļu, politiķu un uzņēmēju interese par Latviju, tās vēsturi, kultūru, tradīcijām un iedzīvotājiem ļaus izcelt Latvijas sasniegumus un unikalitāti.

Konkurss

Grafiskās zīmes galvenais saturs ir Latvijas prezidentūras oficiālās mājas lapas adrese «eu2015.lv», un tai jāatspoguļo Latvijas piederība ES valstu saimei. Pieteikumus metu konkursam var iesniegt līdz šī gada 19. jūlijam, un konkursa godalgu fonds ir 3800 latu. Uzvara logotipa konkursā nozīmē ne vien naudas balvu, bet arī iespēju izstrādāt Latvijas prezidentūras vizuālās identitātes vadlīniju kopumu. Ar metu konkursa nolikumu var iepazīties Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta mājaslapā.

Žūrija

Lai arī saņemtajā ziņā par konkursu teikts, ka «uzvarētāju noteiks profesionāla vērtēšanas komisija, kurā līdzās augstāko valsts institūciju pārstāvjiem darbosies nozares profesionāļi», FOLD redakcijas uzmanību piesaistīja praktizējošu grafikas dizaineru trūkums žūrijā. Lūdzām konkursa organizatoriem komentēt žūrijas sastāva izveides principus, un saņēmām sekojošu atbildi: «Metu konkursa iepirkums paredz, ka vismaz trešdaļai no žūrijas locekļiem nepieciešama tāda pati vai ekvivalenta profesionālā kvalifikācija, kāda tiek izvirzīta dalībniekiem. Visi nozares eksperti apliecināja, ka iepriekšējos 3 gados viņiem ir pieredze vizuālās identitātes mākslinieciskā risinājuma (piemēram, grafiskās zīmes, vizuālās identitātes rokasgrāmatas) izstrādē un realizācijā.»

Žūrijas komisijas priekšsēdētāja

Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta direktore Inga Skujiņa.

Žūrijas komisijas locekļi

  • Ministru prezidenta ārštata padomniece projektu vadības jautājumos Maija Celmiņa;
  • Biedrības «Latvijas Dizaineru savienība» valdes loceklis Agris Dzilna;
  • Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāta Prezidentūras komunikācijas un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Linda Jākobsone;
  • Latvijas Republikas Saeimas Latvijas prezidentūras ES koordinatore Linda Kalniņa;
  • Biedrības «Latvijas Reklāmas asociācija» valdes locekle Ingrīda Krīgere–Lāce;
  • Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Evelīna Melbārzde;
  • Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone;
  • Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas katedras profesors Ojārs Pētersons;
  • Valsts Heraldikas komisijas priekšsēdētāja vietniece administratīvos jautājumos Ramona Umblija;
  • Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas un kultūras vēstures un teorijas profesors Valdis Villerušs;
  • SIA «Dizaina informācijas centrs» valdes priekšsēdētāja Daina Vītoliņa.

Par spīti iepriekš minētajām šaubām, FOLD aicina dizainerus piedalīties konkursā, lai 2015. gadā varam lepoties ne vien ar valsts īpašo statusu, bet arī Latvijas grafikas dizainu.