Izstāde «Dziesma top citādi». Foto — Lauma Kalniņa

Rīgas Mākslas Telpā atklāta Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem veltīta tautas lietišķās mākslas izstāde «Dziesma top citādi», kur līdzās tradicionālās amatniecības izstrādājumiem eksponētas arī mūsdienu dizaina liecības.

Ziņas Fold 28. jūnijs, 2013

Izstādē apskatāmi teju 2000 darbi — lakati, plašs segu klāsts, dūraiņi, pirkstaiņi un zeķes, pinumi, rotas, ādas darbi un keramika no visiem Latvijas novadiem. Izstādē piedalās vairāk nekā 900 tautas lietišķās mākslas meistaru un deviņi mūsdienu dizaina zīmoli. Izstādes koncepcijas un iekārtojuma autori ir tautas daiļamata meistare Dagmāra Prīberga, dizainere Daina Vītoliņa, arhitekte Laura Pelše un fotogrāfs Gints Mālderis. Ekspozīcija konceptuāli sadalīta divos dzīves pamatelementos — debesīs un zemē. Zemes veselumā apvienoti «smagākie» tautas lietišķās mākslas izstrādājumi: keramika, stikls, ādas un koka darinājumi. Debess peldošo apjomu veido gaisīgāki priekšmeti: jostas, pastalas, koka karotes, cimdi, kas puduros kārti pie griestiem. Izstādi caurauž mežģīņu motīvs, un tās tematiskajām daļām piekārtotas arī tautas dziesmas, kas papildina ekspozīcijas atmosfēru. Daina Vītoliņa atklāj izstādes nosaukuma koncepciju — amatnieki atšķirībā no koristiem savu dziesmu izdzied, darinot priekšmetus.

Izstādes projekta vadītāja, tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena stāsta, ka izstādes meistaru vidū rodami amatnieki, kas darbus darina savam priekam, kā arī studijas un uzņēmumi, kuru daiļdarbi paredzēti tirdzniecībai. Kopumā pārstāvēti vairāk kā 100 aktīvu amatnieku kolektīvu no visas Latvijas. Līdzīgi kā Dziesmu svētkos ieskanas arī mūsdienīgas kompozīcijas, izstādē tradicionālu amatniecību papildina šodienas latviešu dizains.

Mūsdienu dizaina darbi atlasīti, balstoties uz to emocionālo vai vizuālo sasaisti ar latviešu tautas tradīcijām un kultūras mantojumu, apkopojot deviņus Latvijas zīmolus: «MĀJO» pītās lampas un porcelāna saktas, «an&angel» Red Dot balvu ieguvušo stikla trauku kolekciju, «GROOBE» koka mēbeles, «RIJADA» radītās mājas un rotaļu lietas, Elīnas Dobeles apavu dizainu, Artūra Analta un Rūdolfa Strēļa «Naudas bļodas», «Munio Candela» sveču kolekciju, Māras Skujenieces rokām darinātās porcelāna vāzes «Spoles» un «Artbag» somas ar tautisko brunču audumu ielaidumiem.

Ekspozīcijas veidošanas gaitā tapušas arī piecas intervijas ar latviešu tradicionālā daiļamata un mūsdienu dizaina meistariem par tautas mākslas situāciju šodienas kultūras kontekstā un latviešu dizaina saknēm, kur izzināti arī šo norišu sociālekonomiskie aspekti. Gan dizaineru, gan amatnieku stāsti vēsta tautas mākslas tradīcijas nākotnes projekciju. Izstāde piedāvā interviju citātus, bet pilnās versijas būs lasāmas izstādei veltītā katalogā, kas iznāks jūlija vidū.

Izstāde «Dziesma top citādi» apskatāma līdz 8. septembrim Rīgas Mākslas Telpā, Kungu ielā 3.