Ilustrācija — Mārtiņš Millers

Mārtiņš Millers ir atsūtījis nelielu reportāžu no Londonas, kas var izvērsties par iespēju kādam no Latvijas tikt pie ievērojamas stipendijas, lai studētu izcilā reklāmas un komunikācijas skolā.

Reportāžas Mārtiņš Millers 6. jūnijs, 2013

Mana skola School of Communication Arts (SCA) rīko stipendiju konkursu, kurā jebkuram ir iespēja iegūt vienu no trim 12 000 mārciņu vērtajām stipendijām. Pagājušajā gadā es biju viens no laimīgajiem, kas tādu ieguva, un, godīgi sakot, tas ir labākais, kas ar mani noticis. Iedomājies pats — mani skolo tādi vīri kā sers Džons Hegartijs (Sir John Hegarty), Rorijs Sazerlends (Rory Sutherland), Stīvs Henrijs (Steve Henry) un Pols Breiziers (Paul Brazier).

Kā es ieguvu stipendiju

Aptuveni pirms gada, ejot cauri «D&AD Student Awards» uzvarētāju sarakstam, pamanīju, ka viena skola ir ieguvusi vairāk atzinību kā citas. Tā bija pirmā reize, kad dzirdēju par SCA, tādēļ nolēmu to pameklēt «Google». Esmu pārliecināts, ka tas ir bijis manas dzīves vērtīgākais meklēšanas rezultāts. Tā es atklāju SCA un to, ka tā ir izsludinājusi stipendiju konkursu. Jāatzīst, ka burkāns bija diezgan kārdinošs — 12 000 GBP. Tādēļ, īpaši nedomājot, nolēmu piedalīties.

Pagājušā gada darba uzdevums bija «What would you do to get the Queen’s attention?» Tā vietā, lai dotos uz Londonu un atriebtu Brīvības pieminekļa pazemošanu, es nolēmu karalienei uzdāvināt maskēšanās komplektu, kas palīdzētu viņai kļūt nemanāmai un izbaudīt parasta cilvēka dzīvi.

Nedaudz par SCA

Skolas vēsture ir diezgan iespaidīga, jo savulaik tā ir bijusi viena no vadošajām reklāmas un dizaina skolām Lielbritānijā, kuru vadījis Džons Gillards (John Gillard), pie kura skolojušies sers Džons Hegartijs, Grehems Finks (Graham Fink) un citi. Diemžēl 1995. gadā skolu nācās slēgt, jo Džons Gillards sliktās veselības dēļ to vairs nespēja vadīt. Pēc 15 gadu pārtraukuma, 2010. gadā to atjaunoja bijušais students Marks Luiss (Marc Lewis) kopā ar Roriju Sazerlendu un seru Džonu Hegartiju.

SCA nav tipiska reklāmas skola, jo mēs vairāk koncentrējamies uz problēmu risināšanu, un bieži vien risinājums nav reklāma. Skolu varētu salīdzināt ar radošo studiju, jo mums nav lekciju, bet ir meistarklases, pēc kurām seko individuālas sesijas ar mentoriem. Lepojoties varu teikt, ka mums ir pašiem savs «TED talk» katru dienu.

Šobrīd skolā ir tikai 36 studenti, un tas nozīmē, ka mentori katram var veltīt pietiekami daudz laika. Jāatzīst, ka šī metode strādā, un ar katru gadu skola kļūst arvien spēcīgāka. Piemēram, pagājušajā gadā SCA ieguva «D&AD Students Of the Year» balvu.

Ikvienam novēlu izbaudīt šo pieredzi un vēlu veiksmi šī gada stipendiju konkursā. Pieteikšanās termiņš — 28. jūnijs. Sīkāk par konkursu šeit.