Līdz ar Latvijas dalību starptautiskajā izstādē «Expo 2015» pirmo reizi izsludināts atklāts metu konkurss nacionālā paviljona arhitektūras risinājuma un ekspozīcijas satura izveidei. 2015. gada Expo pamattēma ir «Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei», un Latvijas ekspozīcijai izvēlēts moto «Dzīvības drava», kas veltīts medus un biškopības tēmai.

Ziņas Fold 2. jūlijs, 2013

Izstādes «World Expo 2015» fokuss ir pārtika un tās nozīme ilgtspējīgas globālās attīstības nodrošināšanā, aptverot pārtikas tehnoloģijas un kvalitātes kontroli, inovatīvus risinājumus piegādes ķēdēs, veselīga dzīvesveida un ekoloģiskās lauksaimniecības tēmas.

Latvijas ekspozīcijas moto «Dzīvības drava» idejas autors ir režisors Uģis Brikmanis. Ekspozīcijas veltījumu medus un biškopības tēmai radošo industriju eksperti un Latvijas Pārtikas nozares padomes pārstāvji atzinuši par veiksmīgu un piemērotu Latvijas tēla popularizēšanai, jo tas aicina domāt par bioloģisko lauksaimniecību, līdzsvarotu ekosistēmu un alternatīvo energoapgādi, eko–tehnoloģijām, eko–farmāciju un kosmētiku, zaļo tūrismu un eko–sistēmisko un komplekso domāšanu, kas ir svarīga arī jaunu tehnoloģiju radīšanā un ieviešanā.

Latvijas mērķis dalībai Milānas «Expo» izstādē ir radīt un stiprināt valsts tēlu pasaulē, vēršot uzmanību uz bioloģiskās daudzveidības, inovāciju un ilgtspējības, un bioloģiskās lauksaimniecības aspektiem un iespējām Latvijā, starptautisku ekonomisku un kultūras saišu veidošanu, kā arī Latvijas kā kultūras un ekoloģiskā tūrisma galamērķa pozicionēšana.

Latvija lielākajā starptautiskajā izstādē «Expo» līdz šim piedalījusies divas reizes, bet pirmreiz izsludināts atklāts radošais metu konkurss, lai rastu labāko un oriģinālāko veidu, kā izstādē pārstāvēt valsti.

Žūrija

  • komisijas priekšsēdētājs — Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce
  • komisijas priekšsēdētāja vietnieks — arhitekts, kultūras ministres ārštata padomnieks Jānis Dripe;
  • Ārlietu ministrijas Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļas vadītājs Rūdolfs Brēmanis;
  • Ekspozīcijas idejas autors, režisors Uģis Brikmanis;
  • Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis, arhitektūras biroja «Arhis» partneris Andris Kronbergs;
  • Reklāmas aģentūras «Adell Saatchi & Saatchi» un Latvijas Reklāmas asociācijas pārstāvis Varis Lāzo;
  • Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Investīciju departamenta direktore Andra Minkeviča;
  • Latvijas Institūta direktore Kārina Pētersone;
  • Latvijas Valsts Agrārās Ekonomikas institūta Lauku vides attīstības nodaļas vadītāja Daina Saktiņa;
  • Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Armands Slokenbergs;
  • Latvijas Sabiedrisko attiecību kompāniju asociācijas un «Komunikācijas Aģentūra/Edelmann Affilliate» pārstāve Ieva Stūre;
  • Latvijas Pārtikas ražotāju uzņēmumu federācijas valdes locekle Ligita Turnere;

Projektus metu konkursam aicinātas iesniegt gan fiziskas, gan juridiskas personas un apvienības līdz šā gada 23. septembrim. Izstāde «Expo» norisināsies no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim Milānā, Itālijā, iesaistot ap 130 dalībvalstu, un plānots, ka to apmeklēs vairāk kā 20 miljoni viesu. Konkursa godalgu fonds ir 6000 latu. Konkursa nolikums pieejams Ekonomikas ministrijas mājaslapā.