Ilustrācija — FOLD

Kurš Latvijā rūpējas par dizaina izaugsmi? Tie ir paši dizaineri ar savu ikdienas darbu, bet nozari kopumā atbalsta dažādas organizācijas. Mēģinot tās apkopot, izrādās, ka tādu nav nemaz tik daudz, lai arī idejas par radošuma potenciālu labklājības veicināšanā šobrīd aktualizējušās. Dizainere Asnate Bočkis pēta gan tās apvienības, kas par savu prioritāti izvirzījušas dizaina attīstību, gan tās, kas pilda kādus specifiskus uzdevumus vai reizē darbojas vairākās radošās nozarēs.

Atbalsts Asnate Bočkis 6. augusts, 2013

 

 

 

Latvijas Dizaineru savienība

Biedrība
Dibināšanas gads: 1988
Priekšsēdētājs: Andrejs Broks
Biedru skaits: 186 dažādu nozaru dizaineri un 5 juridiskas personas

 

Latvijas Dizaineru savienība (LDS) ir vienīgā organizācija Latvijā, kas rūpējas par dizaineru tiesību noteikšanu un aizstāvēšanu, kā arī sertificēšanu. LDS galvenie mērķi ir dizaina attīstības veicināšana Latvijā, tā pievienotās vērtības vairošana valsts kultūrā un ekonomikā, dizaina vērtību apzināšana un saglabāšana. Viena no LDS pamanākajām aktivitātēm ir konkursa «Gada balva dizainā» organizēšana reizi gadā, lai izvērtētu un popularizētu labākos dizaina sasniegumus Latvijā. LDS deklarētie mērķi ir jēgpilni, un dalība organizācijā nozīmē iespēju ietekmēt dizaina nozares politiku, vienīgi, apskatot savienības biedru sarakstu, rodas jautājums, kādēļ šobrīd redzamāko Latvijas dizaineru vārdi tajā nav atrodami?

Dizaina Informācijas centrs

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Dibināšanas gads: 2004
Dibinātāji: Inese Pētersone un Daina Vītoliņa

 

Dizaina Informācijas centra (DIC) galvenie mērķi ir informācijas apkopošana, uzkrāšana un tās aprites nodrošināšana. DIC ir arī apņēmies rūpēties par topošo un esošo dizaina profesionāļu, kā arī sabiedrības izglītošanu dizaina jautājumos. Starp redzamākajām centra aktivitātēm jāpiemin Rīgas Starptautiskās Jauno Dizaineru biennāles un festivāla «Dizains. Nākotne» rīkošana. Septīto un pagaidām pēdējo reizi festivāls notika 2011. gada rudenī, arī DIC mājaslapa tiek papildināta reti. Šobrīd DIC iesaistīts Dizaina stratēģijas veidošanā, piedaloties jaunizveidotajā Latvijas Dizaina padomē Kultūras ministrijā. Daina Vītoliņa ir Dizaina padomes priekšsēdētāja.

Latvijas Dizaina fonds

Nodibinājums
Dibināšanas gads: 2005
Iekapsulējusies organizācija

 

Lai arī šobrīd fonds vairs nav aktīvs, tā izveidošanas nolūki bijuši patiešām nozīmīgi — Latvijas nacionālās Dizaina politikas veidošana, Dizaina centra izveide Latvijā, konsultāciju sniegšana, dizaina pētniecība un citi. Daļa no tā funkcijām atdzimušas jaunizveidotajā Latvijas Dizaina padomē Kultūras ministrijā.

Baltijas Modes federācija

Biedrība
Dibināšanas gads: 1999
Prezidente: Elena Strahova

 

Baltijas Modes federācijas (BMF) misija ir attīstīt modes industriju Baltijas valstīs. Federācijas pārziņā ir «Riga Fashion Week» organizēšana, kā arī citas ar Baltijas modes un modes dizaineru popularizēšanu saistītas aktivitātes. BMF citu organizāciju starpā izceļas ar spēju piesaistīt vērā ņemamu sponsoru interesi, kā arī ar to, ka federācijas darbinieku vidū atrodams gan mediju un mārketinga eksperts, gan projektu un multimediju projektu menedžeri.

Latvijas Modes palāta

Biedrība
Dibināšanas gads: 2010
Pārstāve: Dita Danosa
Biedri: modes dizaineri, mācībspēki, ražotāji

 

Latvijas Modes palāta ir izveidojusies,  paplašinot Latvijas Modes fonda darbību. Palātas mērķis ir apvienot Latvijas modes dizainerus un veicināt nozares izaugsmi, radīt dizaineriem iespēju piedāvāt savas kolekcijas biznesa klientiem, kā arī veicināt sabiedrības informētību un interesi par modi un tās aktualitātēm Latvijā. Latvijas Modes palāta ik gadus organizē «Riga Fashion Mood», un Dita Danosa ir Latvijas modes konceptveikalu «Taste Latvia» izveidotāja.

Dekoratīvās Mākslas un Dizaina muzejs

Valsts aģentūras LNMM stuktūrvienība
Dibināšanas gads: 1989
Vadītāja: Inese Baranovska

 

Dekoratīvās Mākslas un Dizaina muzejs ir Latvijas autoru radīto dekoratīvās mākslas un dizaina darbu glabātājs. Krājumā pārstāvētie mākslas darbi aptver laika posmu no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām. Ievērības cienīgs fakts, ka muzejs 2012. gadā aizsācis lekciju ciklu «Vārds Latvijas dizaineriem», lai ieinteresētu sabiedrību par dizaina aktualitātēm un iespējām Latvijā. Pasākumi ir labi apmeklēti.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija

Biedrība
Dibināšanas gads: 1993
Valdes priekšsēdētāja: Renāte Punka
Biedru skaits: 30 profesionāli izdevēji

 

Asociācijas galvenais mērķis ir rūpēties par izdevējdarbības attīstību Latvijā, aizstāvēt izdevēju intereses, kā arī veidot grāmatām labvēlīgu noskaņojumu sabiedrībā, rīkojot seminārus, izstādes un konkursus. Dizaina kontekstā asociācija ir nozīmīga ar to, ka uzņēmusies grāmatu konkursa «Zelta ābele» rīkošanu. Tas ir vērienīgs pasākums, kas veicina gan izdevēju, gan grāmatu mākslinieku un dizaineru izaugsmi. Šī gada pavasarī konkurss svinēja savu 20. gadadienu, atzīmējot to ar plašu jubilejas izstādi Latvijas Mākslas akadēmijā.

Latvijas Amatniecības kamera

Biedrība
Dibināšanas gads: 1935/1988
Prezidents: Vilnis Kazāks
Biedri: teritoriālās organizācijas, profesionālās organizācijas, uzņēmumi, meistardarbnīcas, amata meistari, amata zeļļi, meistari eksperti

 

Latvijas Amatniecības kamera ir profesionāla amatnieku pašpārvaldes organizācija, kas veicina amatu un amatniecības attīstību valstī. Interesanti, ka amatniecības kamera apvieno ne tikai kalējus, galdniekus un keramiķus, bet arī tādu profesiju pārstāvjus kā vizāžisti un autotehniķi.

Lai arī amatniecība un dizains ir nozares, kuras vistiešākajā veidā varētu sekmēt viena otras izaugsmi, šobrīd, diemžēl, ne vieni, ne otri nav izrādījuši nopietnu interesi par ciešākas sadarbības uzsākšanu.

Latvijas Investīciju un Attīstības aģentūra

Valsts aģentūra
Dibināšanas gads: 1993
Direktors: Andris Ozols

 

Latvijas Investīciju un Attīstības aģentūra (LIAA) ir ekonomikas ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. LIAA kā savu svarīgāko uzdevumu izceļ Latvijas uzņēmumu konkurētspējas celšanu, kas kļuvusi īpaši nozīmīga kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai. Ar LIAA atbalstu izveidots portāls «Design Latvia», kurā atrodama vērtīga informācija gan dizaina studentiem, gan jomas profesionāļiem un uzņēmējiem. 2010. gadā ar LIAA atbalstu tika izveidots un sekmīgi uzsāka darbību radošā biznesa inkubators «Creative Andrejsala».

HUB Riga Creative Andrejsala

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Radošās industrijas biznesa inkubators
Dibināšanas gads: 2010
Vadītājs: Rihards Zariņš

 

Biznesa inkubatora «Creative Andrejsala» mērķis ir veicināt jaunu, konkurētspējīgu radošās industrijas nozaru komersantu veidošanos un attīstību Latvijā, nodrošinot tos ar komercdarbībai labvēlīgu vidi un konsultatīvajiem pakalpojumiem. «Creative Andrejsala» atbalsta vienīgi tos uzņēmumus, kas pārstāv radošo industriju, tai skaitā dizainu. Šobrīd inkubators ir noslēdzis līgumus ar vairāk nekā 50 uzņēmumiem. Inkubatora paspārnē ir izauguši tādi zīmoli kā «Blank Blank», «QooQoo», «Munio Candela» un daudzi citi.

Latvijas Republikas Patentu valde

Valsts tiešās pārvaldes iestāde
Dibināšanas gads: 1992
Direktore: Ieva Viļuma

 

Patentu valde ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde ar kompetenci rūpnieciskā īpašuma jomā. Iestāde veic tiesību reģistrāciju rūpnieciskā īpašuma objektiem, kā arī veicina rūpnieciskā īpašuma aizsardzības izpratni valstī un sabiedrībā. Šogad valde ir kļuvusi par Latvijas Dizaineru asociācijas stratēģisko partneri konkursa «Gada balva dizainā» organizēšanā, turklāt sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kameru ik gadu rīko konkursu «Gada preču zīme».

Latvian Art Directors Club

Biedrība
Dibināšanas gads: 2005
Darbību koordinē padome 6 cilvēku sastāvā
Biedri: 32 fiziskas personas, 17 juridiskas personas

 

«Latvian Art Directors Club» (LADC) varētu dēvēt arī par reklāmas meistaru ģildi. Biedrība organizē radošās izcilības festivālu «ADwards», kurā ordeņus piešķir ne tikai labākajām reklāmas kampaņām, bet, sadarbībā ar papīra vairumtirgotāju «Antalis», arī grafikas, produktu un telpu dizainam. LADC varam pateikties arī par iespēju lekcijās tikties ar virkni izcilu, radošu ārvalstu personību.

Sampling

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Dibināšanas gads: 2010
Dibinātāji: Liene Jākobsone, Manten Devriendt

 

«Sampling» ir arhitektūras un dizaina studija, kura ne tikai rada arhitektūru un dizainu, bet arī organizē lekcijas, radošās darbnīcas un izstādes. Studija ir aktīvi iesaistījusies izglītības procesos, radot iespēju Latvijas dizaineriem un studentiem smelties pieredzi no starptautiski atzītiem jomas profesionāļiem. Kopš 2007. gada «Sampling» ir arī «PechaKucha» vakaru autorizētais pārstāvis un rīkotājs Latvijā.

Forum of Latvian Design

Biedrība
Dibināšanas gads: 2013
Valdes priekšsēdētāja: Evelīna Ozola

 

Biedrība izveidota, lai īstenotu projektu FOLD — radošo industriju komunikācijas platformas izveidi un uzturēšanu. Komandas kodolā ir arī cilvēki, kuri 2011. gadā apvienojās, izveidojot Grafikas Dizaina Asociāciju, un šobrīd turpina īstenot savus mērķus FOLD sastāvā.