Šodien tiek atklāts un līdz 30. septembrim norisināsies viens no nozīmīgākajiem Baltijas reģiona arhitektūras notikumiem — Tallinas arhitektūras biennāle. Tajā tiks pētīta 1960.–1980. gadu modernisma arhitektūra, piedāvājot vīzijas sociālisma laikmeta telpas pārstrādei un atkārtotai izmantošanai šodien.

Redakcija Fold 4. septembris, 2013

Tallinas arhitektūras biennāle (TAB) ir starptautisks arhitektūras un pilsētplānošanas festivāls, kuru rīko Igaunijas Arhitektūras centrs. Biennāle turpina kādreizējās Ziemeļu — Baltijas arhitektūras triennāles tradīcijas aktualizētā formā un veicina Igaunijas un ārzemju arhitektu, kā arī vietējās sabiedrības sinerģiju.

Par biennāles rīkošanu tika izsludināts kuratoru konkurss, un tajā uzvarējis Igaunijas arhitektūras birojs «b210» (Kaidi Õis, Karin Tõugu, Kadri Klementi, Aet Ader, Mari Hunt) ar koncepciju «Pārstrādājot sociālismu», kas vērsta uz padomju ēras pilsētvides veiksmīgāku integrāciju šodienas pilsētas dzīvē. Biennāles tēma koncentrējas uz jautājumiem: «Ko no pagātnes telpām, struktūrām, idejām, koncepcijām, projektiem un materiāliem iespējams pārstrādāt? Ko no tā iespējams atkārtoti izmantot šodienas dzīvei un nākotnes utopijām?»

Kā ievērojamākie TAB notikumi jāatzīmē divu dienu simpozijs, kurā uzstāsies Pīrs Vitorio Aureli (Pier Vittorio Aureli) no arhitektu biroja «DOGMA», «Raumlabor» pārstāvji un citi arhitekti un teorētiķi; Igaunijas Ārlietu ministrijas ēkas, tā sauktās «šprotu bundžas», zāles atvēršana publikai; kuratoru izstāde, kurā apskatāmi 12 igauņu un ārvalstu arhitektu, tai skaitā «DOGMA», «Raumlabor», «EXYZT», «Dorte Mandrup Arkitekter» un «Salto» īpaši biennālei veidoti darbi Tallinas pilsētvidē. Paredzēta arī publiska «TAB» vīziju konkursa izstādes atklāšana un uzvarētāju apbalvošana, kā arī pasaulē pazīstamu arhitektūras skolu ekspozīcijas un dalība diskusijās par izglītību. Skolu izstādē piedalās Oslo Arhitektūras un dizaina skola, Singapūras Tehnoloģiju un dizaina augstskola, Vīnes Lietišķās mākslas universitāte, Institūts «Strelka», RMIT Arhitektūras un dizaina skola un citas. Šajā izstādē Latviju pārstāv Laikmetīgās arhitektūras informācijas centrs ar Rīgas Tehniskās universitātes Starptautiskās vasaras skolu un Pagalmu projekta ekspozīcijām Linnahallē.

Paralēli galvenajiem notikumiem tiek piedāvāti vairāki satelītpasākumi — radošās darbnīcas, diskusijas, lekcijas, filmu skates, ekskursijas ar pilsētas modernisma arhitektūras apskati u.c.

 

Informācija par plānotajiem pasākumiem, biennāles programmu un notikumiem atrodama Tallinas arhitektūras biennāles mājaslapā.