Sākot no sestdienas, 19. oktobra nelielā Nīderlandes pilsēta Eindhovena kļūs par Eiropas dizaina epicentru. Holandes dizaina nedēļa turpināsies līdz 27. oktobrim, pulcējot vairāk kā 1800 dizaineru un 200 000 apmeklētāju.

Reportāžas Asnate Bočkis 17. oktobris, 2013

Eindhovena ir klusa un pelēka mājvieta vienai no prestižākajām dizaina skolām Eiropā, kā arī daudziem šīs skolas absolventiem. Ikdienā te var nomirt no garlaicības, ja vien pats neesi dizaineris. Taču ik gadu uz vienu nedēļu Eindhovena pārvēršas dzīvīgā, aizraujošā un pievilcīgā dizaina metropolē. Holandes dizaina nedēļa (Dutch Design Week / DDW) ir vērienīgākais dizaina notikums Nīderlandē, kā arī viena no svarīgākajām dizaina skatēm Eiropā, citu starpā izceļoties ar savu eksperimentāli rotaļīgo garu un nekomerciālu ekspozīciju dominanti. Protams, arī Eindhovenā ikviens dalībnieks vēlas dibināt biznesa kontaktus un rast atbalstu savām idejām un produktiem, tomēr spilgtāk un skaļāk kā citur šeit pārstāvētas utopiskas idejas un realizēti pārgalvīgi dizaina sapņi.

Šogad DDW sola, ka apmeklētājiem būs iespēja redzēt, kā nākotnes pasaule materializējusies jau šodien gudros risinājumos, kas piedāvā cerīgas nākotnes perspektīvas; darbos, kas demonstrē, ka neprātīgi eksperimenti var novest pie konstruktīvām atbildēm; idejās, kas aicina mainīties un pievienoties pozitīvai opozīcijai. Meklēt pierādījumus laikmetīga dizaina spēkam un nozīmībai varēs vairāk nekā 1800 dizaineru darbos.

Atsaucoties uz tēmas izvēli, likumsakarīgi, ka par vienu no šī gada DDW vēstniekiem izvēlēts Dāns Rosegārde (Daan Roosegaarde), holandiešu dizaineris, kura projekti provocē domāt par nākotnes scenārijiem. Viņš uzskata, ka ar katru dienu pieaug nepieciešamība meklēt jaunus veidus, kā pastāvēt mainīgajā pasaulē. Šogad DDW svarīgāk kā ieraudzīt skaistas lietas ir sajust jēgpilnas nākotnes klātbūtni.

Nozīmīgākās vietas

Pasākumu un izstāžu vietas pilsētā koncentrētas trīs zonās. «Area Strijp» ir postindustriāla teritorija, kuras plašajās ēkās iekārtotas jau atzītu un vēl tikai topošu dizaineru studijas. Šeit atradīsiet lielākās un nozīmīgākās DDW izstādes ar slavenāko dizaineru piedalīšanos. «Area Inner City» ir pilsētas centrs ar mazākām izstādēm un dizaina butikiem, šeit atrodas arī Eindhovenas Dizaina akadēmija un Eindhovenas Tehniskā universitāte ar to absolventu izstādēm. «Area East» — daudzsološu un eksperimentālu jaunu dizaineru darbu izstādes «Sectie C» klāsterī.

Klokgebouw

Centrālā ekspozīcija, kuru šogad rīko «Organization in Design», solot lielu vērību pievērst sadarbībai un vienotībai, tādējādi radot nākotnes cienīgu dizaina platformu. Šeit būs skatāmi tādu Nīderlandes dizaina studiju kā «Studio Makkink & Bey», «Van Eijk & Van der Lubbe», «Smool» un «Studio Smeets Design» darbi.

Kazerne

Bijušās militārās policijas barakas pilsētas centrā, kas pirmo reizi visā platībā pieejamas publikai, sola apmeklētājus priecēt ar izmeklētiem ēdieniem un augstas klases starptautisku dizaina parādi. Kazerne būs apskatāmi «BCXSY», Kiki van Eikas (Kiki van Eijk), Jousta van Bleisveika (Joost van Bleiswijk), Roderika Vosa (Roderick Vos) un citu dizaineru darbi.

Natlab

Jauna vieta DDW, kur kino platformas «Broet» un «Baltan Laboratories» piedāvā satikties un vakariņot kopā ar dizaineriem, kā arī skatīties filmas un videonstalācijas. Šeit, Natlab, mākslas un dizaina skolas AKV St. Joost absolventi piedāvās arī animācijas darbnīcu.

Sectie C

Vieta, kur iespējams ne tikai apskatīt jaunu un drosmīgu dizaineru radīto, bet arī ieskatīties darbnīcās un izbaudīt nepiespiestu atmosfēru.

 

Daudzsološākās izstādes

«Self Unself»

Eindhovenas Dizaina akadēmijas absolventu izstāde, kas norisināsies divās vietās — skolas galvenajā ēkā De Witte Dame un laikmetīgās mākslas muzejā Van Abbemuseum.

«De Gezonde Mens»

Izstāde par to kā nākotnes cilvēkam būt veselam, izmantojot tehnoloģijas, inovācijas un dizainu. Norises vieta — Designhuis.

«Revaluate»

Dizaineru kolektīva «Dutch Invertuals» izstāde, sadarbojoties ar darbnīcām «Beeldenstorm»«Sundaymorning@ekwc» un Nacionālo stikla muzeju (Nationaal Glasmuseum).

Informācijas punkti un pārvietošanās

Pie Eindhovenas centrālās stacijas, rātslaukumā, pie Dizaina akadēmijas un Klokgebouw izvietoti info punkti, kuros būs iespējams iegūt norādes, pilsētas kartes ar atzīmētām pasākumu norises vietām un DDW avīzes, kurās akcentēti katras dienas nozīmīgākie notikumi. Starp ekspozīciju zonām pilsētā pārvietoties palīdzēs bezmaksas MINI taksometri, kuros varēs iekāpt vairākās īpaši norādītās vietās.

Ieejas biļetes

Lai gan ieeja lielākajā daļā pasākumu ir brīva, galvenajām izstādēm šogad ieviesta vienota ieejas karte. Lai apmeklētu Klokgebouw, Holandes dizaina balvas (Dutch Design Awards / DDA) izstādi, «De Gezonde Mens» un «Self Unself», jāiegādājas biļete par 15 eiro.

 

Tie, kuri paliek mājās, var pasūtīt DDW «Trend Book 2013» un nočiept kripatiņu iedvesmas, pārlapojot to pie kafijas tases. Vairāk informācijas par Holandes dizaina nedēļu DDW mājaslapā.