Logotips — «Pegasus Group»

Sestdien, 16. novembrī visā Latvijā norisināsies Mazā biznesa diena, kad sabiedrība aicināta pievērst īpašu uzmanību mazajiem uzņēmumiem, atbalstot tos ar pirkumiem un pasūtījumiem, uzslavu, padomu vai uzsākot sadarbību.

Ziņas Fold 12. novembris, 2013

Iniciatīva «Atbalsti mazo biznesu» aizsākās pirms gada, kad Kristaps Banga un Elīna Egle, paši būdami mazā biznesa pārstāvji, iepazinās ar ASV pieredzi uzņēmējdarbības gara stiprināšanā «Mazā biznesa sestdienas» (Small Business Saturday) ietvaros un guva pārliecību, ka arī Latvijā mazā biznesa atbalstam noderētu īpaša diena. Latvija ir pirmā Eiropas valsts, kas pārņems šo ASV dzimušo iniciatīvu.

Kristaps Banga stāsta, ka šajā dienā ikviens var palīdzēt mazajiem uzņēmumiem, uzslavējot tos klātienē vai iesakot to pakalpojumus un produktus saviem draugiem un paziņām sociālajos tīklos, jo mazajiem uzņēmumiem ļoti svarīgas ir rekomendācijas un reklāma, kā arī sajust, ka viņu darbs ir citiem svarīgs un vajadzīgs.

Pieteikties Mazā biznesa dienai aicināti ne tikai mikro (līdz 5 darbiniekiem un 100 000 latu apgrozījumam) un mazie (līdz 10 darbiniekiem un 300 000 latu apgrozījumam) uzņēmumi, bet arī tie, kas tikko uzsākuši uzņēmējdarbību, algo mazu darbinieku skaitu vai to apgrozījums ir neliels. Dalība jāpiesaka pasākuma interneta vietnē, kur tiek krāta un Latvijas kartē attēlota informācija par visiem iniciatīvas dalībniekiem, to piedāvātajiem produktiem un pakalpojumiem, strukturējot tos pēc dažādiem parametriem, lai palīdzētu cilvēkiem izvēlēties atbalstāmos komersantus pēc atrašanās vietas vai darbības veida. Uzņēmumi aicināti izmantot šo iespēju, lai uzlabotu pārdošanu ar bezmaksas mārketinga rīku palīdzību — ātri un vienkārši izgatavotu Mazās biznesa dienas reklāmas plakātus, saņemtu iniciatīvas uzlīmes, īstenotu īpašas kampaņas pircējiem, iepazīstinātu ar saviem produktiem, iegūtu kontaktus un sadarbības partneru loku.

Kristaps uzskata, ka ekonomikā ir nepieciešama dažādība, un sava nozīme ir arī tiem, kas netiecas strauji augt un eksportēt: «Tas, ka pastāv radošas uzņēmējdarbības formas, kas nerada nozīmīgu pienesumu nodokļu veidā, nav tas svarīgākais — svarīgi, ka liela daļa šo mazo uzņēmumu būtiski ietekmē sava laikmeta subkultūras. Tādi ir, piemēram, «Miit», «VEF skeitparks» vai agrākā «Pērle»». Mikro un mazā uzņēmējdarbība ir arī lielisks veids, kā cilvēki ar ideju un vēlmi pašiem būt saimniekiem var izmēģināt, kā tas ir — rūpēties, lai darbiniekiem būtu alga un lai tiktu nomaksāti visi izdevumi. Mazais bizness ļauj cilvēkiem realizēt sapņus un ieceres, tādēļ svarīgi to visdažādākajos veidos atbalstīt.»

Mazā biznesa dienā var piedalīties ikviens interesents; plašāka informācija pieejama iniciatīvas mājaslapā un Facebook lapā. Iniciatīvu «Atbalsti mazo biznesu» organizē MVU Forums.