Ilustrācija pasākumam «Rotary Klubi» — Eiko Ojala

Jau ilgāku laiku kabatā turējām interviju ar talantīgo un mazrunīgo igauņu ilustratoru Eiko Ojalu, kurš veidojis ilustrācijas žurnālam «Wired» un laikrakstam «The New York Times». Tagad, kad Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā atvērta igauņu plakātu izstāde, kurā skatāmi arī daži Eiko darbi, šķiet īstais brīdis vilkt ārā sarunas pierakstus.

Intervijas Miķelis Baštiks 21. janvāris, 2014

Kāda ir tava izglītība?

Esmu studējis interjera dizainu un dabas tūrismu. Nekad gan neesmu strādājis kā interjera dizaineris, bet šīs studijas man deva daudz pieredzes. Toties es joprojām dažreiz strādāju kā dabas tūrisma gids, un šajā darbā es atrodu daudz iedvesmas.

Tev ir klienti visā pasaulē. Kā tu sāki strādāt starptautiski?

Lielbritānijā un Francijā mani pārstāv aģentūra, bet lielākā daļa klientu nāca pie manis «pa taisno». Esmu runājis ar daudziem aģentiem, un viņi ir teikuši, ka ASV un Lielbritānijas klienti ir atvērtāki izmantot ilustrācijas vai cita veida radošu darbu no citām valstīm.

Kas jādara, lai tiktu pie pasūtījumiem ārzemēs?

Jebkurš mākslinieks no mazas, nezināmas zemes var iegūt starptautisku atzinību. Ir jārada izcili darbi un jāļauj sevi atklāt. Esmu izmēģinājis šos abus piegājienus, un tas strādā.

 

Tev ir īpašs ilustrācijas stils. Kā tas attīstījās?

Es pāris gadus dzīvoju Austrālijā, kur es pieņēmu teju ikvienu radoša darba piedāvājumu. Pēc tā visa man bija nepieciešams «restartēties», un es izgudroju šādu stilu. Grūti pateikt, kā tas attīstījās, jo tas izdevās ar pirmo reizi. Taču ar katru projektu es gribu izmēģināt ko tādu, ko vēl neesmu darījis. Dažreiz tā ir tikai kāda maza detaļa. Lielākoties es strādāju digitālā formātā. Man patīk studēt gaismu un ēnas un zīmēt tās pašam. Es fotografēju tikai patiešām sarežģītas ēnas.

Kā tu savā radošajā darbā sabalansē grafikas dizainu un ilustrāciju?

Ir lieliski, ka es spēju nodarboties ar abiem — ilustrāciju un grafikas dizainu. Tas palīdz saglabāt svaigumu. Viss mans ilustrācijas darbs ir izaudzis no grafikas dizaina.

Kāda ir mūsdienu ilustrācijas vide Igaunijā?

Mums ir daudz spēcīgu modes ilustratoru. Tādas ir, piemēram, Anu Samarūtela (Anu Samarüütel) un Katlina Kaljuvē (Katlin Kaljuvee). Manuprāt, «Aku Collective» ir ļoti laba, kaut arī maza dizaina studija.

 

 

Vairāk darbu skatāms Eiko Ojalas mājaslapā. Izstāde «Igaunijas kultūras plakāts» Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā atvērta līdz 7. februārim.