Alvis Hermanis. Foto — Gints Mālderis

Šovakar, 28. janvārī, plkst. 19.00 kinoteātrī «Splendid Palace» pirmizrādi piedzīvos Ginta Grūbes dokumentālā filma «Vairāk nekā dzīve». Tās uzmanības centrā ir izcilais teātra režisors Alvis Hermanis un viņa režijas metode, ar kuru viņš iemantojis atzinību daudzviet pasaulē.

Ziņas Fold 28. janvāris, 2014

Filma «Vairāk nekā dzīve» dokumentē teātra režisora Alvja Hermaņa darba metodi, iestudējot izrādes Latvijā un Vācijā. Tā stāsta par Jaunā Rīgas teātra, Minhenes Kamerteātra un Ķelnes teātra izrāžu varoņiem un viņu prototipiem reālajā dzīvē. Alvja Hermaņa režijas metode ilgāku laiku bija balstīta pārliecībā, ka, par izrādes pamatu ņemot pavisam parasta cilvēka dzīvesstāstu, no tā var izveidot lielisku drāmu, kas rezonē ar skatītāju skumjām.

Filma cenšas pārbaudīt paša Hermaņa izvirzīto hipotēzi, ka katra cilvēka dzīvi var izstāstīt trīs epizodēs. «Mēs sākām veidot filmu brīdī, kad Alvis Hermanis paziņoja, ka klasiskā dramaturģija ir novecojusi un ka vienīgā īstā vieta, kur meklēt dramaturģisko materiālu, ir cilvēku dzīvesstāsti. Mums tā bija unikāla iespēja izsekot Alvja Hermaņa izrāžu «Vectēvs» un «Ķelnes stāsti» tapšanai un pieredzēt režisora izvēli šo metodi beigt, atgriežoties pie klasiskās dramaturģijas,» stāsta filmas režisors Gints Grūbe.

Pēc pirmizrādes filma kinoteātrī «Splendid Palace» būs skatāma no rītdienas, 29. janvāra. Biļetes uz filmas pirmizrādi un turpmākajiem seansiem iespējams iegādāties kinoteātra un «Biļešu serviss» kasēs, kā arī internetā.

31. janvārī no plkst. 11.00 un 1. februārī no plkst. 10.00 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē notiks sarunas par Hermaņa teātra pozīciju Eiropas laikmetīgajā teātrī un režisora darba metodi. Sarunās piedalīsies teātra festivālu un namu vadītāji, teātra zinātnieki, kritiķi, dramaturgi, aktieri un scenogrāfi no dažādām Eiropas valstīm, kuri ir pētījuši Alvja Hermaņa teātri vai piedalījušies tā radīšanā. Ieeja bez maksas, iepriekš reģistrējoties pa e–pastu contact@theatre.lv

Līdz 1. februārim Rīgas kinostudijā turpinās arī Alvim Hermanim veltīta izrāžu nedēļa, piedāvājot viņa Vīnē un Minhenē radītās izrādes «Vēlie kaimiņi» un «Tēvi». Tā norisinās laikmetīgā teātra programmas «forte forte» ietvaros, kas ir daļa no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas.

Filma «Vairāk nekā dzīve»

Režisors un scenārija autors: Gints Grūbe
Operators: Andrejs Rudzāts
Skaņu operators: Normunds Kļaviņš
Montāža: Armands Začs
Producente: Inese Boka–Grūbe un «Mistrus Media»