Rīgas Fotomēneša 2014 logotips — Artis Tauriņš

Šonedēļ sācies Rīgas Fotomēnesis 2014— jauns starptautisks fotogrāfijas festivāls, kurā satikties Ziemeļu un Austrumu valstu fotogrāfijai, radot pamatu savstarpējam dialogam un jaunām idejām. Apjomīga fotogrāfijas kultūras programma teju katru dienu līdz mēneša beigām piedāvās izstādes, filmas un lekcijas, grāmatu pašizdošanas pasākumus, mākslinieku prezentācijas un pilsētvides projektus.

Ziņas Fold 2. maijs, 2014

Rīgas Fotomēnesi kopš šīs nedēļas sākuma ievada Igauņu fotomākslinieces Margitas Lehmusas (Margit Lõhmus) projekts «Mīlestības istaba», kuru veido amatieru video estētikā veidoti darbi, attēlojot autori dažādās sociāli sarežģītās situācijās un provocējot skatītāju. Projekts līdz 30. maijam apskatāms Laikmetīgās Mākslas Centra Ofisa galerijā, Alberta ielā 13.

Savukārt no 1. līdz 18. maijam iepirkšanās centrā «Galerija Centrs», Audēju ielā 16 izstādītas akcijas «iRIGA» fotogrāfijas, kuras tapušas 2013. gadā, rīdziniekiem un pilsētas viesiem iemūžinot Rīgas daudzveidību un savdabību. Fotogrāfijas atspoguļo pilsētu pašu iedzīvotāju acīm, stereotipisku pastkaršu vietā piedāvājot palūkoties uz nomalēm, rīdziniekiem un viņu ikdienas dzīves notikumiem.

Atzītā zviedru dokumentālās fotogrāfijas un filmu meistara, rakstnieka Sūnes Junsona (Sune Jonsson, 1930–2009) darbu izstāde no 2. maija līdz 1. jūnijam būs aplūkojama Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8. Gan fotogrāfijās, gan filmās Junsons uzņēmis ainavas un lauku iedzīvotājus viņu pašu vidē un apstākļos. Toties no 5. līdz 25. maijam Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietas kļūs par izstādes vietu projektam «Kaimiņi», kurā Kaspars Podnieks, Arnis Balčus, Evelīna Deičmane, Ieva Raudsepa un Ilze Vanaga savās foto sērijās, kas veidotas dažādos Rīgas rajonos, mēģina atrast un izcelt katras vietas lokālo specifiku un unikālo atmosfēru, meklējot «kaimiņā» kopīgo un atšķirīgo.

Rīgas Fotomēneša tematisko centru iezīmēs izstāde «Viewfinders. Baltijas un Ziemeļvalstu laikmetīgā fotogrāfija», kas no 8. maija līdz 5. jūnijam būs skatāma Rīgas Mākslas telpā. Izstādē būs eksponēti piecpadsmit Baltijas un ziemeļvalstu autoru, tostarp divu Latvijas mākslinieku — Ievas Epneres un Ivara Grāvleja — darbi, kas aktualizē cilvēku sevis meklējumus šodienas telpā. Savukārt Intro zāle tiks atvēlēta zviedru konceptuālā mākslinieka Dawid (Björn Dawidsson) personālizstādei «Rost/Rust», kuras darbi radīti fotogrammas tehnikā bez fotokameras palīdzības.

Fotomēneša ietvaros tiks atklātas arī vairākas citas spilgtas personālizstādes — Dāņu fotogrāfa Jana Grarupa (Jan Grarup) izstāde «Somālija. Karā un badā. Iesprostoti», Imanta Grosa izstāde «Gadagājumi/Vintages», Māras Brašmanes sērija «Pārmaiņu laiks», Ivetas Vaivodes projekts «Klēpis», kā arī Mērijas Elenas Mārkas (Mary Ellen Mark) darbu izstāde «Amerikas skati».

No 9. līdz 11. maijam «The Mill» telpās Brīvības ielā 33 norisināsies pašizdošanas nedēļas «Self Publish Riga» pasākumi — starptautiskā pašizdotu fotogrāmatu konkursa maketu un labāko fotogrāmatu kolekcijas izstāde un publiskas ārzemju mākslinieku lekcijas par pašizdošanu, grāmatu veidošanu un dizainu. 9. maijā notiks arī topošo un profesionālo fotogrāfu portfolio skate, kas sniedz iespēju izrādīt savus darbus īpaši atlasītai starptautiskai fotogrāfijas profesionāļu grupai: kuratoriem, galeriju īpašniekiem, izdevējiem un fotogrāfiem. Skatei joprojām iespējams pieteikties Fotomēneša mājaslapā.

Turklāt Fotomēnesis sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju piedāvā arī fotogrāfijai veltītu bezmaksas filmu programmu «Fotogrāfija kino». Seansos 7., 15., 22. un 29 maijā būs skatāmas fotofilmas un kinožurnāli par Latvijas fotogrāfijas vēsturi, dokumentālās filmas «Cinévardaphoto» (2004) un «William Egglestone: In The Real World» (2005), un mākslas filma «Rear Window» (1954).

Savukārt 14. un 16. maijā plkst. 18.00 sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fonda organizēto mākslas festivālu «Tête–à–Tête» Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā notiks divu pasaulē atzītu fotogrāfu — zviedru «dokumentālās dienasgrāmatas formāta» fotogrāfa JH Engstrēma (JH Engström) un fotoziņu aģentūras «Magnum» fotogrāfa, francūža Antuāna Dagatas (Antoine D’Agata) uzstāšanās un darbu prezentācijas. Visbeidzot, Rīgas Fotomēnesi 30. maijā noslēgs starptautisku atzinību guvušu Latvijas fotogrāfu — Andreja Granta, Ievas Epneres, Ivetas Vaivodes un Alņa Stakles — publiskas lekcijas.

Plašāka informācija par pasākumiem, norises vietām un pilna festivāla programma pieejama Rīgas Fotomēneša mājaslapā. Projektu organizē biedrība «Rīgas Fotomēnesis» sadarbībā ar nodibinājumu «Rīga 2014», Ziemeļu Ministru padomi, «Foto Kvartālu», Borisa un Ināras Teterevu fondu, Dānijas Kultūras institūtu, Latvijas Mākslinieku savienību, ISSP un citām organizācijām.