Publicitātes attēls

No 2. līdz 31. oktobrim Rīgā notiks bērnu dizainam veltīts pasākumu kopums «KidsRoomZoom! Riga Laboratory» , kas norisināsies nevis izstāžu zālē, bet gan īpaši iekārtotā īres dzīvoklī Alberta ielā.

Ziņas Fold 29. septembris, 2014

«KidsRoomZoom!» ir itāļu mākslinieces, galeristes un publicistes Paolas Noē (Paola Noé) un austriešu bērnu mēbeļu dizainera Tomasa Maica (Thomas Maitz) iniciatīva. Viņi vēlējās radīt īpašu notikumu Milānas dizaina nedēļas laikā, izrādot tikai tādu dizainu, kas radīts bērniem, tam par norises vietu izvēloties un iekārtojot kādu īres dzīvokli pilsētas centrā. «KidsRoomZoom!» izstādes notikušas arī Vīnē, Florencē, Grācā un citur, katru reizi veidojot īpašu ekspozīciju.

Rīgas izstādes mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību intelektu un kustības attīstošu bērnu rotaļlietu un mēbeļu dizainam. Projekts ir tapis, lai izzinātu bērnu patiesās vajadzības un radītu jēgpilnu, ikdienā lietojamu dizainu, ko raksturo ilgtspējība, materiālu pārstrāde, ekoloģija un drošība.

«KidsRoomZoom!» izstādes Rīgā vadmotīvs ir Laboratorija — bērni kā mazi pētnieki, kas iepazīst pasauli caur savu pieredzi ar visām maņām: redzi, tausti, dzirdi, smaržu un garšu. Bērni uztver vidi un laiku kā kopumu, nesadalot to daļās kā pieaugušie — lieta darbam, lieta ēšanai, lieta atpūtai. Šis ir viens no galvenajiem faktoriem, kas jāņem vērā, radot dizainu bērniem. Bērniem ir vajadzīgs dizains, kas stimulē viņu domas, attīsta radošumu un fiziskās īpašības.

Izstāde un to pavadošie pasākumi notiks Rīgā, Alberta ielā 12, 7. dzīvoklī (ieeja no Strēlnieku ielas), un būs pieejami bez maksas.

Lekcijas un radošās darbnīcas

3. oktobris plkst. 15.00–17.00

Tomass Maics — «Work hard & be nice to people»

Pirms 40 gadiem Viktors Papaneks (Victor Papanek) uzrakstīja grāmatu «Design for the Real World: Human Ecology and Social Change», kurā viņš skaidro dizaina nozīmi un atbildību pret sabiedrību un veselīgu vidi. Tomass Maics stāstīs, kā šī grāmata ietekmējusi viņa studijas «Perludi» darbu un kā dizains kopumā ir saistīts ar nākotni, kurā dzīvos nākamās paaudzes.

Alekss Hohštrasers (Alex Hochstrasser) — «Play according to Moluk»

Šveices dizaineris, studijas «Moluk» vadītājs stāstīs par savu dizaina procesu un iedvesmas avotiem. Laikā, kad rotaļlietu tirgū dominē elektroniskas ierīces, «Moluk» mēģina darīt pretējo un radīt vienkāršas, pat vecmodīgas spēļmantas mūsdienīgā veidā.

4. oktobris plkst. 12.00–15.00

Tomasa Maica darbnīca ar «Ondu» fotokamerām — koka fotoaparātiem, kuri darbojas pēc «Camera Obscura» principa, kā arī Austrijas dizaina klasiku — konstruktoru «Matador».

11.oktobris plkst. 12.00–15.00

Izdevniecības «Liels un mazs» rīkotā radošā darbnīca «Ērmu dizains» ar dzejas bilžu grāmatu sērijas «Bikibuks» mākslinieci Aneti Meleci.

18. oktobris plkst. 12.00–15.00

«Stick–lets» radošā darbnīca.

25. oktobris plkst. 12.00–15.00

«Slow–motion» animācijas darbnīca, izmantojot «Matador» un «Rijada» konstruktorus.

Visas darbnīcas piemērotas bērniem no 6 gadu vecuma. Ieeja brīva. «KidsRoomZoom! Riga Laboratory» rīkotāji ir dizaina studijas «Rijada» un «Design Catering», un izstāde ir «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» programmas daļa. Vairāk informācijas par izstādi, lekcijām un radošajām darbnīcām meklējams projekta mājaslapā un Facebook lapā.