MAS (Museum aan de Stroom) muzejs Antverpenē, «Neutelings Riedijk Architects», 2011. Publicitātes attēls

Nākamnedēļ Rīgā viesosies holandiešu arhitekts Vilems–Jans Nētelings (Willem–Jan Neutelings), lai 12. novembrī plkst. 19.00 koprades telpā «The Mill» sniegtu lekciju «Identitāte, ornaments un publiskā telpa».

Ziņas Fold 5. novembris, 2014

Vilems–Jans Nētelings ir līdzdibinātājs vienam no starptautiski atzītākajiem Nīderlandes arhitektūras birojiem «Neutelings Riedijk Architects», kas atrodas Roterdamā. «Neutelings Riedijk Architects» darbus bieži raksturo kā skulpturālus un rotaļīgus formā un ornamentos, tai pašā laikā tie veidoti racionāli programmā un attieksmē pret apkārtējo kontekstu. Tā kā lielākā daļa birojā projektēto ēku ir publiskas, Vilems–Jans Nētelings un viņa partneris Mihīls Rīdaiks (Michiel Riedijk) uzskata šo tēlniecisko pieeju par labāko veidu, kā izcelt ēkas nozīmi tās urbānajā un sociālajā kontekstā. Tādi Nētelinga un Rīdaika projekti kā MAS muzejs Antverpenē, Nīderlandes Skaņas un attēla institūts Hilversumā un Kuģniecības un transporta koledža Roterdamā ir tikuši plaši publicēti starptautiskos arhitektūras žurnālos un ieguvuši virkni apbalvojumu un nomināciju.

Lekcija «Identitāte, ornaments un publiskā telpa» būs veltīta «Neutelings Riedijk Architects» jaunākajiem publisko ēku projektiem. «Publiskas ēkas ir izcils līdzeklis, lai radītu vietējo identitāti, kas uzrunā pilsētas iedzīvotāju. Veiksmīgu publisko ēku noslēpums ir to spēja veidot jaunas publiskas telpas, kur lielām cilvēku grupām sanākt kopā pavisam jaunā vidē. Ja jauna ēka nav tieši saistīta ar jau esošu vēsturi, reliģiju vai etnisko grupu, ikviens var pievienoties šai jaunajai kopīgajai vēsturei jau no paša sākuma,» raksta Vilems–Jans Nētelings savās lekcijas piezīmēs.

Lekcija ir daļa no Beļģijas dienām Rīgā, un to organizē birojs «Sampling» ar Nīderlandes vēstniecības Latvijā un Beļģijas vēstniecības Rīgā atbalstu. Lekcija «Identitāte, ornaments un publiskā telpa» notiks koprades telpā «The Mill», Brīvības ielā 33, Rīgā 12. novembrī plkst. 19.00; ieeja ir bez maksas.