Vāka foto — Kristīne Madjare

Iznācis žurnāla «Veto» 33. numurs, lai runātu par slinkumu, kas, kā izrādās, ir labi nomaskējies darba tikums.

Ziņas Fold 2. decembris, 2014

Izdevumā lasāmas sarunas ar britu mūziķi Sohn, kurš pagājušajā nedēļā uzstājās Rīgā, apvienību «Goat» no Zviedrijas ziemeļiem un jaunu latviešu grupu «Art of Keeping Secrets». Intervēts arī amerikāņu ielu modes fotogrāfs Ādams Kacs Sindings (Adam Katz Sinding) un vīrs, kurš slinkumu nepazīst, — sniegadēļu, motociklu un ādas aksesuāru meistars Mareks Freimuts.

Modes dizainere, ilustratore un stiliste Baiba Ladiga stāsta par to, kā ir atgriezties Latvijā pēc sešiem gadiem, kas pavadīti Šanhajas modes industrijā, un par to, kāpēc vēsa klimata zonā vieglāk tikt galā ar slinkumu.

Žurnālā lasāms arī latviešu dizaina krusttēva, mākslinieka Anša Cīruļa dzīvesstāsts, kurā lasītājs var izsekot viņa daiļrades attīstībai, sākot no jaunības gadiem 19. un 20. gadsimta mijā līdz pat Cīruļa radīto burtu atdzimšanai mūsdienu dizainā.

Slinkuma tēmai veltītajā žurnālā pētīti dažādi sliņķu izgudrojumi, piemēram, bārda, kas labi kalpo dažādu lietu uzglabāšanai. Tāpat aplūkots prokrastinācijas jeb bumbulēšanas fenomens, kā arī sociālais slinkums, ko iebraucēji mēdz piedzīvot Ēģiptē. Par slinkuma un čakluma mainīgajām īpašībām sarunājas radošā, praktiskā un zinātniskā darba darītāji — operas režisore un antropoloģe Margo Zālīte, inženierzinātņu doktors, Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna un viesnīcas istabene Gunta Ostrovska.

Numura digitāli plūstošo ilustrāciju autors ir grafikas dizaineris, kurš grib kļūt par biznesmeni, — Dāvis Vilcāns. Viņš apspēlējis slinkuma tēmu, izstaipot, izķēmojot un sapludinot internetā atrastus attēlus.

Žurnāla modes lappusēs «Veto» stiliste Jūlija Volkinšteine kopā ar fotogrāfi Evitu Gozi radījušas kolāžu –spēļlaukumu, kas atsauc atmiņā skolas laiku atmiņu klades. Savukārt literatūras sadaļā lasāma rakstnieka Viļa Lācīša «Eseja par maisiņu» no viņa topošā stāstu krājuma.

Žurnālu «Veto» par 2,12 eiro var iegādāties visās preses tirdzniecības vietās, labākajās grāmatnīcās un dzīvesstila veikalos. Tagad «Veto» pieejams arī lasīšanai iPad planšetdatoros par 1,79 eiro. «Veto» top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.