Izstādes vizuālā identitāte — «H2E»

Šodien, 5. martā plkst. 17.00 Latvijas Mākslas akadēmijā tiks atklāta laikmetīgā dizaina ekspozīciju un notikumu cikla «Dizaina manifestācija» trešā izstāde «Informācija», kas veltīta Latvijas grafikas, informācijas un pakalpojumu dizainam.

Ziņas Fold 5. marts, 2015

Informācijas loma mūsdienu sabiedrībā pieaug, tādēļ arī informācijas dizains uzskatāms par teritoriju, kurā iespējamas un gaidāmas plašas izmaiņas. Taktili emocionālais kontakts, ko sniedz laba grāmata, žurnāls vai cits kvalitatīvs iespieddarbs, joprojām ir aktuāls un pieprasīts; arī produktu un pakalpojumu piedāvājums nav iedomājams bez labas kvalitātes iepakojuma vai reklāmas. Līdztekus klasiskajiem informācijas nesējiem arvien plašāk tiek pieprasīti jauni informācijas formāti — funkcionālie un interaktīvie digitālie risinājumi.

Ekspozīcija «Informācija» ir veltīta dažādiem informācijas dizaina aspektiem — iepakojumam un informācijai uz tā, vizuālajām identitātēm, grāmatu grafikai, publikāciju, navigācijas dizainam, infografikām, digitālajiem rīkiem, e–pakalpojumiem, interaktīviem un digitāliem risinājumiem — interneta vietnēs, platformās, vides objektos, zīmolu kampaņās un citur. Izstādīto darbu kopums ir tikai neliela daļa no izciliem Latvijas dizaineru radītiem darbiem, kurus vieno kvalitāte, atbildība, cieņa, zinātkāre un aizrautība ar grafikas dizainu.

Grafikas dizaineri nereti sāk darbu ar baltu A4 formāta lapu, tāpēc ekspozīcijas dizaina kods ir balta A4 lapa un tās objekti izkārtoti uz 45 reizes palielinātām A4 lapām, eksponējot 11 grafikas dizaina izpausmes dažādās jomas. Ekspozīciju virsmas izvietotas noteiktā līniju tīklā (grid), kas arī ir svarīgs grafikas dizaina elements.

Ekspozīcija ir sadalīta divās aktivitāšu zonās: «darbotavā», kas ietvers grafikas dizaina dažādo aspektu, digitālo rīku un interaktīvo risinājumu demonstrēšanu, un lasītavā, kas sniegs ieskatu tajos drukātajos un elektroniskajos medijos, kas ar savu saturu vēsta un ir vēstījuši dizaina dažādos aspektus un notikumus Latvijas ekonomiskajā un kultūras telpā šajā gadsimtā.

Lai interesentos veicinātu plašāku izpratni par informācijas dizaina tapšanas procesu un tā pielietošanas ieguvumiem, trīs marta otrdienas plkst. 17.00 grafikas dizaineri Miķelis Baštiks (10. martā), Ēriks Šulcs (17. martā) un Sandijs Ruļuks (24. martā) ekspozīcijā vadīs dizaina ekskursijas.

Tāpat ekspozīcijas «Informācija» laikā un visās dizaina ekspozīciju cikla vietās, sadarbībā ar izstādes apmeklētājiem, tiks veidots dizaina manifests, lai fiksētu Latvijā radīto produktu un pakalpojumu šī brīža situāciju un mēģinātu iezīmēt tālāku kopīgu darbību Latvijas dizaina attīstībai. «Dizaina manifestācijas» noslēdzošā diskusija «Tiesības uz dizainu!» notiks 31. martā no plkst. 14.00 līdz 17.00 ekspozīcijas «Informācija» norises vietā, un tās ietvaros tiks radīta pamatne Latvijas dizaina manifestam.

Cikla «Dizaina manifestācija» programma

Dizaina ekspozīciju ciklu «Dizaina manifestācija» veido vairākas izstādes un notikumi, un katrs no tiem ir veltīts atšķirīgai dizaina šķautnei.

«Reputācija»

Latvijas dizaina nozīmīgākie starptautiskie sasniegumi izstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 12. janvāra līdz 28. augustam. Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumu dēļ plašākai publikai izstāde pieejama no 6. jūlija.

«Humanizācija»

Latvijas dizaina objektu klātbūtnes, lietojamības un pievienotās vērtības demonstrēšana dažādās jomās un indivīda sadzīves situācijās izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 6. februāra līdz 29. martam.

«Informācija»

Latvijas grafikas dizaina dažādie aspekti produktos, pakalpojumos un procesos izstādē Latvijas Mākslas akadēmijas 1. stāva izstāžu zālē no 6. marta līdz 2. aprīlim.

«Situācija»

Latvijas laikmetīgā dizaina situācija un sasniegumi izstādē Latgales vēstniecībā «Gors» no 1.–31. oktobrim.

«Modes manifestācija»

Latvijas labāko modes dizaina zīmolu modes skates Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 19.−20. martā.

«Dizaina pastaigas»

Dizaina tapšanas procesa atklāšana — grafikas, interjera, produktu un ēdienu dizainā Rīgas pilsētvidē no 13. februāra līdz 29. martam.

Papildus pasākumi

Sarunas, diskusijas un darbnīcas dizaina izpratnes attīstīšanai Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un Latvijas Mākslas akadēmijā no 5. februāra līdz 29. martam.

 

Izstāžu ciklu «Dizaina manifestācija» īsteno dizaina biroja «H2E» vadošie dizaineri un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) mācībspēki Holgers un Ingūna Eleri, dizaina domāšanas lietpratēja un LMA asociētā profesore Barbara Ābele, uzņēmēja, Latvijas Modes palātas vadītāja un Banku augstskolas docente Dita Danosa. Izstāžu cikls tiek īstenots Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē Kultūras programmas ietvaros.