«Projektu bankas» vizuālā identitāte — Jānis Milzarājs

Darbību uzsākusi Latvijā radīta kolektīvā ieguldījuma platforma «Projektu banka», kas ļaus radošu, sabiedrībai nozīmīgu projektu autoriem piesaistīt līdzcilvēku finansējumu. Platformas mērķis ir ne vien palīdzēt rast līdzekļus jaunām idejām, bet arī popularizēt kolektīvā ieguldījuma principu, pašorganizēšanos un atbildības uzņemšanos Latvijas sabiedrībā.

Atbalsts Fold 22. aprīlis, 2015

Latvijas kolektīvā ieguldījuma platformas ideja, kas šobrīd, apvienojoties diviem līdzīgiem projektiem «idejuarmija.lv» un «mecenats.lv», ir kļuvusi par «Projektu banku», bijusi aktuāla jau vairākus gadus. Paturot prātā domu, ka Latvijas iedzīvotāji pagātnē ir vairākkārt pierādījuši savu spēju mobilizēties un paveikt lielas lietas, «Projektu bankas» komandai nav bijis ne mazāko šaubu, ka Latvijā šis princips spēs iedzīvoties arī tagad.

Projekta idejas autors Māris Cīrulis atklāj: «Mūsu mērķis ir izveidot aktīvu kopienu, kas atbalsta cits citu un vienojas kopīgiem mērķiem. «Projektu banka» ir iespēja katram, kam ir ideja, plāns tās realizēšanai un entuziasms aizraut arī citus, radīt vietas, lietas un notikumus, kurus citādāk īstenot būtu grūti vai pat neiespējami. Tajā pašā laikā kolektīvais ieguldījums var noderēt arī zinātniekiem vai uzņēmumiem, lai, piemēram, novērtētu pieprasījumu pēc jauna produkta, piedāvājot to iepriekšpārdošanā.»

«Projektu bankas» mājaslapā jau iespējams aplūkot un atbalstīt pirmos projektus — kulinārijas ekspertes Signes Meirānes otrās grāmatas «Mūsu mantojums» izdošanu, pēc eposa «Lāčplēsis» motīviem veidotas datorspēles izstrādi, Spēkozolu birzes aizsardzības projektu, NSRD albuma «Kuncendorfs un Osendovskis» aranžijas stīgu orķestrim pirmatskaņojumu, kā arī laikmetīgās dejas festivālu «Vides deja 2015».

«Projektu banka» aicina iesniegt radošas, inovatīvas un plašākai sabiedrībai noderīgas idejas dažādās kategorijās, sākot ar mākslu, kultūru, dizainu, izglītību un pilsētvides attīstību, beidzot ar zinātni, IT nozari un mehāniku. Lai publicētu ideju «Projektu bankā», autoram tā izsmeļoši jāapraksta un jāpamato nepieciešamais finansējums. Projektus pieteikt var fiziskas personas, sociāli uzņēmumi, kā arī biedrības un kopienas. Kampaņas laikā idejas autors aktīvi aicina līdzcilvēkus tajā ieguldīt, un, ja noteiktajā termiņā visa summa tiek savākta, autors to saņem projekta īstenošanai. Savukārt, ja summa netiek savākta, nauda atgriežas pie ieguldītājiem. Jāpiebilst, ka kolektīvais ieguldījums nav ziedojums, jo pretī parasti tiek saņemts pats projekta galarezultāts jeb labums — grāmata, filma vai pasākuma biļete.

Pasaulē kolektīvā ieguldījuma vietnes pēdējo gadu laikā ir ieguvušas lielu popularitāti ar tādiem portāliem kā «kickstarter.com» un «indiegogo.com», kas kļuvuši par nozīmīgu radošo projektu finansēšanas instrumentu. «Projektu banka» ir vienīgā Latvijā radītā vietne, kas paredzēta vietēja mēroga projektiem, un tā top ar Sabiedrības Integrācijas fonda, Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas institūciju finansiālu atbalstu.