Publicitātes foto

Mākslas galerijā «Putti» no 29. maija līdz 19. jūnijam skatāma Latvijas laikmetīgo rotu mākslinieka Gunta Laudera personālizstāde «Dāmu paradīze».

Ziņas Fold 29. maijs, 2015

Guntis Lauders ir viens no spilgtākajiem un neordinārākajiem māksliniekiem Latvijas rotu dizainā. Viņa rokraksts ir acumirklī atpazīstams izmantoto detaļu, formu un materiālu dēļ. Lai sasniegtu iecerēto, rotu mākslinieks virtuozi izmanto tādas klasiskas juveliermākslas tehnoloģijas kā inkrustāciju, gravēšanu mamuta ilknī un melnkokā, ļoti sarežģītus lodējumus, liešanu, kalšanu. Par savu darbu Guntis Lauders stāsta: «Man gribētos, lai manas rotas valkātu un uz tām skatītos vēl simtiem gadu. Tās varētu nodot no paaudzes paaudzei — kādu dienu, tālā nākotnē, manis darinātu gredzenu izvilks no sen aizmirstas atvilktnes, notīrīs, un tas iegūtu jaunu elpu, kad to valkātu kāda manas klientes pēctece. Tas arī nosaka materiālu izvēli — sudrabs, zelts, dārgakmeņi, melnkoks, sarkankoks, mamuta ilknis, kokosrieksta miza, koraļļi, pērles, dzintars — viss, kas spēj pretoties laika zobam, kas nesabirzt rokās, neizbalo, nenovalkājas un nekļūst bezvērtīgs. Tās acīmredzot ir manas latviskās saknes — pamatīgums. Pretstatā tam, savā radošajā ideju tapšanas procesā es neciešu nekādus ierobežojumus. Man ir svarīgi, lai mani darbi būtu tēlaini, iztēli rosinoši, unikāli un tiem piemistu sava, īpaša vizuāla valoda.»

«Dāmu paradīze» var būt gan lielo, smalko universālveikalu, kas Eiropas metropolēs sāk parādīties 19. gadsimta vidū, galantērijas nodaļa, gan arī tās priekšteces — mazās piparbodītes, kur izvēlēties pogas, lentes un cimdus, meklēt rakstainas kleitas, kuplas piedurknes, krāšņas apkakles, lietussargus, saulessargus un somiņas — tas ir vesels sieviešu pasaules okeāns, kurā būs iespēja ienirt ar Gunta Laudera rotu palīdzību.

Izstāde apskatāma mākslas galerijā «Putti», Mārstaļu ielā 16, Rīgā, no 29. maija līdz 19. jūnijam. Vairāk informācijas par izstādi un rotu dizaineri Gunti Lauderu iespējams atrast «Putti» mājaslapā.