Tikai nedēļu, no 13. līdz 20. maijam «Xcelsior» dizaina telpā būs skatāma izstāde «LC50», kas veltīta 50. gadadienai kopš Itālijas mēbeļu ražotājs «Cassina» uzsācis izgatavot Lekorbizjē, Pjēra Žanerē un Šarlotes Periānas nu jau par ikonu kļuvušās kolekcijas «LC» modeļus un kopš mūžībā aizgājis pats Lekorbizjē.

Ziņas Fold 6. maijs, 2015

1964. gadā «Cassina» parakstīja līgumu ar Šveices arhitektiem Lekorbizjē (Le Corbusier) un viņa brālēnu Pjēru Žanerē (Pierre Jeanneret) un Franču arhitekti un dizaineri Šarloti Periānu (Charlotte Perriand), lai uzsāktu ražot pirmos četrus mēbeļu modeļus, iezīmējot «Cassina i maestri» kolekcijas pirmsākumus. Laika gaitā ieviesta virkne tehnisku inovāciju, pateicoties kurām uzņēmums ir izaudzis no nelielas amatnieku darbnīcas līdz industriāla līmeņa ražotnei, piemēram, liekti hromēta tērauda cauruļu rāmji, taisnleņķa metināšanas vietā izmantojot saliekšanu, un poliuretāna putu pildījums, kam pievienotas spalvas, mēbeļu polsterējumos.

Gadu gaitā ražotāji ir palielinājuši «LC» kolekciju, pievienojot vēl citus Lekorbizjē, Žanerē un Periānas dizaina priekšmetus un citus Lekorbizjē projektus, kurus viņš izstrādājis viens, īpaši veidojot vienkāršus un arhetipiskus priekšmetus, galvenokārt no koka.

Turklāt «Cassina», Lekorbizjē fonds un līdzautoru mantinieki veikuši «LC» kolekcijas priekšmetu vēsturisko izpēti un nākuši klajā ar virkni atjauninājumu, kas arī būs skatāmi izstādē, piemēram, krāsu palete, ko 1978. gadā izstrādājusi Periāna. Toņi tikuši atklāti, analizējot mēbeļu modeļus no arhīviem un muzejiem, un turpmāk bordo un okera krāsu rāmji tiks aizstāti ar brūnu, ziloņkaula un pelēki bēšo, savukārt gaiši zilās, zaļās un pelēkās nokrāsas tiks nedaudz pārveidotas. Izstādē tiks eksponēta arī Periānas 1927. gadā zīmētās «LC9» taburetes sākotnējā versija ar Indijas niedru sēdekli, kā arī jaunā versija ar ādas sēdvietu.

Dizaina izstāde «LC50» būs apskatāma «Xcelsior» dizaina telpā Rīgā, Raņķa dambī 1, darba dienās no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieeja izstādē ir bez maksas.