Ilustrācija — «BlankBlank»

Šīs nedēļas nogalē, no 31. jūlija līdz 2. augustam, Kuldīgā norisināsies jau trešais Dizaina filmu festivāls, piedāvājot jaunākās, pasaulē atzītas modei, gleznošanai, fotogrāfijai un dizainam veltītas dokumentālās filmas. Festivāla ietvaros plānoti arī vairāki citi ar dizainu un mākslu saistīti notikumi.

Ziņas Fold 31. jūlijs, 2015

Dizaina filmu festivāls, kura idejas autori un kuratori ir Singapūras dizaina studija «Anonymous», radies 2010. gadā un pievēršas ne tikai dizaina, bet arī citu mākslas jomu, pilsētvides un sociāliem jautājumiem. Filmu programmu papildina tematiskas konferences, radošās darbnīcas un atvērto durvju dienas arhitektūras un dizaina studijās. Festivāls Singapūrā norisinās ik gadu un paralēli ceļojis arī uz vairākām citām pasaules pilsētām, tostarp Portlendu, Berlīni, Taipeju, Kaohsiungu un Bangkoku.

Šis ir pirmais gads, kad Latvijas Dizaina filmu festivāla grafiskā identitāte tiek izstrādāta sadarbībā ar vietējiem māksliniekiem — tās autori ir modes zīmola «BlankBank» izveidotāji Mārtiņš un Linda Blanki.

Šogad festivālu atklās sarunu cikls «Kā tur īsti bija..?», kura fokusā ir mainīgās izkārtņu un reklāmu izvietošanas tradīcijas, izmantotie materiāli, regulējošie akti un vadošās dizaina tendences, kas mainījušas arī pilsētvides izskatu un «pilsētas sajūtu». Filmu repertuārā iekļautas tādas filmas kā «Izkārtņu gleznotāji» (Sign Painters, 2014), «Kā izdot grāmatu ar Šteidlu» (How to Make a Book with Steidl, 2010), «Kailais zīmols» (The Naked Brand, 2013), «Diors un es» (Dior and I, 2014), «Gregorijs Krūdsons: īsas tikšanās» (Gregory Crewdson: Brief Encounters, 2012) un «Izgatavotājs» (Maker, 2014). Papildus filmu seansiem skatāma arī Baltijas valstu mākslinieku izstāde «Art & Response / Ability», un apmeklētāji aicināti viesoties «laboratorijā», kurā diskutēt par materiālu otrreizējās pārstrādes dizainu un iespējām padarīt «do-it–yourself» produktus par dizaina precēm, vērtēt, kāda ir otrreizējās pārstrādes dizaina lietderība un kādi ir tās patērēšanas riski. Festivālu noslēgs pilsētvides forums un kopīgas vakariņas ar iedzīvotājiem un pilsētas viesiem.

Filmas tiks demonstrētas Kuldīgas Kultūras centra kinozālē, bet brīvdabas seansi norisināsies Pils parka kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema». Festivālu rīko Kuldīgas Mākslinieku rezidence sadarbībā ar kinoteātri «Kino Bize», «Goldingen Knight Cinema», Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu, Singapūras dizaina studiju «Anonymous» un ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Kurzemes plānošanas reģiona un Kuldīgas novada pašvaldības atbalstu. Sekot festivāla jaunumiem iespējams Dizaina filmu festivāla Facebook lapā un kinoteātra «Kino Bize» mājaslapā.