Vāka foto — Reinis Hofmanis, dizains — Madara Krieviņa.

Vasaras pilnbriedā iznākušais žurnāla «Modernists» astotais numurs atklāj Latvijas arhitektūras daudzveidību mūsdienās un pagātnē, rakstot par pilīm, muižām, koka vasarnīcām un betona jaunbūvēm.

Ziņas Fold 24. jūlijs, 2015

Žurnāla autori viesojušies jaunajā Rēzeknes Augstskolas Inženieru fakultātes būvē, askētiski iekārtotā veļas veikalā Viļņā un dzīvoklī ar austrumu motīvu Rīgas centrā. Par nulles savienojumu dzīvē un būvlaukumā stāsta arhitekti Mārtiņš Jaunromāns un Māra Ābele, bet savu pieeju vecu māju ārstēšanā skaidro Tāšu muižas Kurzemē atjaunotāji Juris Zviedrāns un Kristīne Veinberga.

Plakanais jau vispār nav jumts — tā savulaik teicis Imants Ziedonis, kurš uzbūvēja koka vasarnīcu ar stāvu divslīpju jumtu Murjāņos. Pēc dzejnieka nāves tā kļuvusi par vasaras rezidenci radošām nodarbēm un stāsta par mājas nozīmi latvieša dzīvē un privāto būvniecību padomju ekonomikas apstākļos. Maijas Rudovskas raksts un Reiņa Hofmaņa fotostāsts par VEF Kultūras pili aicina pēdējo reizi apskatīt tās interjerus, kas ilgi glabājuši nepārveidotas liecības par gandrīz visiem pēckara stiliem — vēlīno staļinismu, pēckara modernismu, 70. gadiem, kad interjerā atgriezās koka paneļi, un jaunākajiem laikiem ar efektīgām spoguļvirsmām Novatoru kluba zālē — zūdībai nolemtam interjeram, kas likts arī uz vasaras numura vāka. Interjera tēmu turpina Toma Zariņa stāsts par arhitektu un mēbeļu dizaineru Hariju Tālbergu – savulaik populāro sērijveida mēbeļu iekārtu autoru.

Vīna entuziastiem Mārtiņš Pīlēns skaidro senču metodi dzirkstošā vīna un šampanieša darīšanā, bet Artūra Veica ceļvedis palīdzēs nopirkt, atvērt un baudīt vecus vīnus. Elīza Kauce vienmēr tur gatavībā vairākas pildspalvas un turpina pierakstīt piedzīvoto «Master of Wine» studiju laikā. Eseju reibuma aizstāvībai ar Paula Bankovska ilustrāciju uzrakstījis Mārtiņš Vanags.

Žurnāls «Modernists» iznāk četras reizes gadā, un to var iegādāties preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.