Attēls no TAB publicitātes materiāliem

Trešā Tallinas arhitektūras biennāle (TAB) tiks atklāta 9. septembrī, tuvāk aplūkojot pārmaiņas, izaicinājumus un iespējas, ar ko pilsētas un to iedzīvotāji saskarsies, kad trešā industriālā revolūcija tiks īstenota pilnā mērogā, un mēs sāksim lietot pašvadāmas automašīnas. Ko tas nozīmēs arhitektiem, dizaineriem, pilsētplānotājiem? TAB pārvērtīs Tallinu par nākotnes pilsētas izmēģinājuma vietu, vizualizējot idejas un konceptualizējot veidus, kā tiek būvētas pilsētas.

Ziņas Fold 3. septembris, 2015

Vīziju konkurss «Epicentre of Tallinn» veidots ar mērķi atrast dizaina risinājumu nākotnes krustojumiem, kad pa pilsētas ielām pārvietosies tikai pašvadāmas mašīnas. Par izmēģinājuma vietu idejām izvēlēts Tallinas centrālais satiksmes mezgls, Viru krustojums. Konkursam pieteikti 23 projekti no 14 valstīm, kas tiks eksponēti Viru tirdzniecības centra ātrijā no 10. līdz 30. septembrim.

TAB simpozijs «Hyperlocal City» norisināsies 10. un 11. septembrī kādreizējā elektrostacijā «Kultuurikatel». Savedot kopā viedokļu līderus no dažādām nozarēm, lai apspriestu saistības starp telpisko vidi, ekonomiku, tehnoloģiju un sabiedrības evolūciju, simpozijs uzsāks publisku diskusiju par jautājumiem, kas ietekmēs ikvienas personas ikdienas dzīvi ne tik vairs tālajā nākotnē: kā mēs pārvietosimies? Kā iegūsim enerģiju? Kur atradīsim resursus, lai ilgtspējīgi uzturētu savas kopienas, pilsētas un valstis? Simpozijā piedalīsies itāļu arhitekts Karlo Ratti (Carlo Ratti), izpētes projekta «Software Studies» vadītājs Ļevs Manovičs (Lev Manovich), dizaina profesors Pratt institūtā Stīvs Diskins (Steve Diskin), austrāļu arhitekts Rolands Snuks (Roland Snooks) un citi.

Biennāles galvenā izstāde «Body Building» tiks atklāta 11. septembrī Igaunijas arhitektūras muzejā un pievērsīsies hibrīdām būvformām, kur augstākās tehnoloģijas un zinātne sastopas ar pašvadāmām materiālu sistēmām un kur brīvības un kontroles pakāpe definē daudzveidību, mēģinot rast līdzsvaru starp nevadāmo un paredzamo. Izstādes dalībnieki: Ahims Mengess (Achim Menges), Morics Derstelmans (Moritz Dörstelmann), «City Form Lab», Kadri Tamre, Jūlija Kernere (Julia Körner), Toms Viskombs (Tom Wiscombe) un citi.

TAB–Lab izstāde, kas tiks atklāta 9. septembrī, īpašos projektos savedīs kopā visinteresantākās tehnoloģiju kompāniju un arhitektūras skolu komandas, lai prezentētu inovatīvus dizaina risinājumus un procesus. Jaunas ražošanas formas, kuras ilustrē 3D printēšana, robottehnika, paš–komplektējoši un inteliģenti materiāli, radikāli maina veidu, kā būvējam un mājojam. Nākotnes «pašvadāmās pilsētas» vidi raksturos responsivitāte un pastiprināta starptautiskā ietekme.

TAB–Lab izstādē iekļauta arī piecu Latvijas jauno arhitektu un tehnoloģiju speciālistu ekspozīcija «World Without Architect?», kurai radīta virtuālās realitātes ierīce, kas ļauj katram apmeklētājam virtuālā trīsdimensiju telpā uzbūvēt māju, veidot tās dizainu, novietot to reālā vidē uz Zaķusalas un izprintēt to uz Latvijā ražotā «Mass Portal» 3D printera turpat norises vietā. Visi izstādē veidotie virtuālie objekti tiks publicēti projekta mājaslapā. Ekspozīcija demonstrē, kā ikviens jau tuvākajā nākotnē neatkarīgi no atrašanās vietas varēs iesaistīties arhitektūras veidošanas procesā, sākot ar dizaina modelēšanu līdz pat fiziskai realizācijai.

Latviju TAB pārstāvēs arī ekspozīcija «9 Rīgas stāvokļi: pilsētas reģenerācija un transformācijas — pilsētvide un arhitektūra», kas atradīsies Telliskivi radošajā kvartālā. Izstādē, kuras kurators ir Oskars Redbergs, iekļauti vairāk kā 50 Rīgas mūsdienu arhitektūras un pilsētvides projekti, pārstāvot vairāk kā 20 arhitektūras birojus. Aplūkotie projekti ir dalīti 9 tipoloģiskās grupās: jaunais pastorālisms, plenērs, pārizmantošana, lielceļš, autonomija, pārņemšana, svārstības, elūzijas.

TAB programmu papildinās virkne saistītu notikumu, tai skaitā Tallinas interesantāko arhitektūras biroju apskate, filmu naktis, profesionālas darbnīcas, diskusijas un lekcijas, kas ilgs līdz pat 18. septembrim.

Pilna pasākumu programma pieejama festivāla mājaslapā. TAB 2015 kuratoru komandu vada arhitekts un pilsētplānotājs Martens Kaivats (Marten Kaevats), un festivālu organizē Igaunijas arhitektūras centrs.