Ilustrācija — FOLD

Eiropas Savienības programmā COSME pieejami granti maziem un vidējiem uzņēmumiem, lai atbalstītu plaša patēriņa dizaina produktu nonākšanu tirgū. Pieteikšanās atvērta līdz 2016. gada 14. aprīlim.

Atbalsts Fold 4. janvāris, 2016

Eiropas mazo un vidējo ražotāju darbs ir balstīts radošumā, dizainā un tehnoloģijās. Neskaitāmi daudzsološi produkti jau pastāv prototipu līmenī, bet bieži nesasniedz tirgu ražošanas un komercializācijas problēmu, fragmentētas aktivitāšu struktūras, nepieciešamos zināšanu un finansējuma trūkuma dēļ. Tādēļ šis COSME programmas finansējuma raunds atbalsta jaunu produktu, pakalpojumu vai risinājumu ieviešanu un tirgus apguvi, kā arī tādu jaunu tehnoloģiju un risinājumu ieviešanu, kas jau ir tehniski demonstrētas, bet kam nepieciešams atbalsts, lai iekļūtu tirgū.

Šī projektu konkursa (COS-DESIGN-2015-3-06) mērķi ir: paātrināt inovatīvu plašpatēriņa risinājumu, pakalpojumu un produktu nonākšanu tirgū, paplašināt to pielietojumu, izveidot un stiprināt saistīto produktu un pakalpojumu tirgus un uzlabot Eiropas mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju globālos tirgos. Tā tiecas padarīt vieglāku un ātrāku ceļu no produktu prototipēšanas līdz ražošanai un tirgum.

Ar definīciju «dizaina produkti plašam patēriņam» šīs programmas kontekstā domāti sekojoši radošo industriju sektori: tekstils un apģērbi, ādas un kažokādas produkti, apavi, somas un aksesuāri, sporta preces, spēles un rotaļlietas, mēbeles, santehnika, grīdu, sienu un logu apdares materiāli, virtuves un galda piederumi, stikla izstrādājumi, optikas produkti, pulksteņi, juvelierizstrādājumi, kosmētika, dažādi digitāli produkti u.c.

Uz grantu pretendēt var tikai juridiskas personas. Mazie un vidējie uzņēmumi var piedalīties individuāli vai apvienībās, kurās var iesaistīties arī izglītības iestādes, pētniecības un tehnoloģiju institūti, atbalsta organizācijas. Projektu konkursa kopējais finansējums ir 4 miljoni eiro, un iespējams pretendēt uz visdažādāko apjomu grantiem: maziem (līdz 60 tūkstošiem eiro), vidējiem (no 60 līdz 750 tūkstošiem eiro) un lieliem (virs 750 tūkstošiem eiro). Katrai grantu kategorijai ir atšķirīgi pieteikumu izvērtēšanas kritēriji.

Pieteikumus iespējams iesniegt līdz 2016. gada 14. aprīlim elektroniski. Plašāka informācija, nosacījumi un pieteikšanās dokumenti pieejami šeit.