Ilustrācija — RTU APF diplomandi

Piektdien, 22. janvārī plkst. 17.30 Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātē (RTU APF) notiks diplomprojektu kataloga un izstādes «Amaze» atklāšana, kā arī jauno arhitektu izlaidums.

Izglītība Fold 19. janvāris, 2016

Trīsdesmit septiņi šā gada absolventi salīdzina aizvadītos studiju gadus ar labirintu, kurā katrs meklējis savu rokrakstu. Meklējumi rezultējušies ieinteresētā skatījumā uz mūsdienu pilsētvides attīstības izaicinājumiem.

Diplomprojektos pārsvarā risināti telpiskās vides attīstības uzdevumi. Atis Sedlenieks izstrādājis vīziju par «Rail Baltica» staciju lidostā Rīga. Priekšlikumus Nacionālā teātra paplašināšanai izstrādājis Valts Gūtmanis, šaurā zonā starp Kronvalda bulvāri un pilsētas kanālu atrisinot jaunās zāles projektu. Ar vides specifikas diktētām prasībām nācies rēķināties arī Lienei Švarcei, projektējot Laikmetīgās mākslas muzeju bijušās Rīgas preču stacijas areālā. Hilda Treija risinājusi Jauniešu aktivitāšu centru Ādažos, Liena Brasla analizējusi Dailes teātra apkārtējās apbūves un neapbūvētās telpas raksturu un projektējusi jaunu teātra zāli, kā arī muzeja apjomu.

Jauno kolēģu uzmanības lokā ik gadus nonāk arī vēsturiskais mantojums un tā uzturēšana. Aicinot rīcībspējīgās institūcijas un sabiedrību mobilizēties situācijas uzlabošanai, Krišjānis Gulbis risinājis ar Daugavgrīvas cietokšņa kultūras telpu saistītās problēmas, bet Milana Matorigina izpētījusi Āgenskalna ūdenstorņa revitalizācijas iespējas.

Viena no mūsdienu aktualitātēm ir bijušo rūpniecības teritoriju revitalizācijas un industriālā mantojuma saglabāšana un attīstība. Andra Odumāne projektā «Cēsu alus darītavas revitalizācija» akcentējusi domu par publisko aktivitāšu piesaistīšanu kā vides kvalitātes paaugstināšanas būtisku aspektu.

Diplomandu interešu ģeogrāfiskais izvietojums nav palicis tikai Latvijas robežās. Ārzemju tematika šoreiz pārstāvēta ar diviem projektiem Pekinā, Ķīnā: Sandra Sinka projektējusi Infekciju slimību pētniecības centru, bet Elīna Skujiņa — Mobilo slimnīcu.

 

Diplomprojektu izstādi varēs apskatīt no 22. janvāra līdz 22. februārim RTU APF 1. stāva ātrijā Rīgā, Ķīpsalas ielā 6.