Foto — «John Neeman Tools»

Rīt, 24. martā Siguldas pils kompleksā tiks atklāta «John Neeman Tools» namdara darbarīku, mednieka un pavāra nažu izstāde. Tā ir pirmā iespēja klātienē aplūkot Latvijas laukos darinātos un visā pasaulē pieprasītos instrumentus.

Ziņas Fold 23. marts, 2016

«John Neeman Tools» ir prasmīgu amatnieku brālība, kuru vieno mīlestība pret roku darbu un senām tradīcijām. Izmantojot no paaudzes paaudzē nodotas zināšanas un rūpīgi izmeklējot materiālus, mazās amatnieku darbnīcās pēc tradicionālām metodēm top augstvērtīgi namdara instrumenti un naži. «John Neeman Tools» kalēju un kokamatnieku veikums saglabā latviešu amatniecības tradīcijas dzīvas mūsdienās un aicina piedzīvot patieso radīšanas prieku, kas gūstams jēgpilnā roku darbā.

«John Neeman Tools» dibinātājs ir namdaris Jēkabs Dimiters. Amatniecība un vēstures izpēte ir viņa aicinājums, bet filmu industrijā uzkrāto pieredzi Jēkabs liek lietā, lai pasaulei vēstītu aizraujošus stāstus par «John Neeman Tools» darbarīkiem un amatniekiem, kuru rokās tie dzimuši. Četru gadu laikā «John Neeman Tools» izaudzis par modernu platformu, kas apvieno amatniekus Latvijā un Igaunijā un strādā ar pasūtījumiem no visas pasaules. Tomēr Jēkabu un viņa vīrus nesaista liela apjoma ražošana — par vērtībām viņi izvirzījuši instrumentu unikalitāti un augsto kvalitāti, ko var panākt tikai ar nesteidzīgu un rūpīgu roku darbu. Lai savā īpašumā iegūtu kādu no «John Neeman Tools» darbarīkiem, rindā var būt jāgaida pat veselu gadu.

Laika gaitā «John Neeman Tools» kokapstrādes instrumentu, cirvju un nažu kolekciju papildinājuši arī loki, ādas somas un jostas, rokaspulksteņi un pat slēpes. Ikvienam «John Neeman Tools» izstrādājumam tiek dota mūža garantija. «John Neeman Tools» darinājumi nav nopērkami nevienā veikalā un līdz šim plašākai publikai bijuši apskatāmi tikai interneta vidē. Šī ir pirmā «John Neeman Tools» izstāde.

Izstāde būs atvērta no 25. marta līdz 30. aprīlim Siguldas pils kompleksā Pils ielā 16. Atklāšana 24. martā plkst. 16.00–19.00. Izstādes darba laiks: no 25. marta līdz 28. martam (Lieldienu brīvdienās) plkst. 11.00–17.00; 29. martā — slēgts; no 30. marta līdz 30. aprīlim — no otrdienas līdz piektdienai plkst. 9.00–17.00, sestdienās un svētdienās plkst. 11.00–17.00, pirmdienās — slēgts.

Izstādi organizē MAD starptautiskā dizaina vasarasskola sadarbībā ar Siguldas pils kompleksu. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Izstādes dizaina autors — Rihards Funts, «RIJADA».