LAGB vizuālā identitāte — «Associates, Partners et Sons»

Sagaidot ikgadējo Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremoniju, nākamā nedēļa pasludināta par Arhitektūras nedēļu. Tās notikumus šogad vieno interese par arhitektūras uztveri un vērtēšanu, meklējot atbildes uz jautājumu «kas ir laba arhitektūra».

Ziņas Fold 13. maijs, 2016

Pusfinālistu izstāde

Arhitektūras nedēļa iesāksies 16. maijā, kad plkst. 12.00 pie kinoteātra «Splendid Palace» tiks atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pusfinālistu darbu izstāde. Tajā būs aplūkojami sešpadsmit nacionālās žūrijas atlasītie darbi, kas tika izvirzīti tālākai cīņai par Latvijas Arhitektūras gada balvu. Izstāde būs apskatāma līdz 22. maijam, tajā skaitā arī Muzeju naktī.

Filma «Konkurss»

17. maijā plkst. 18.30 pirmo reizi Latvijā tiks demonstrēta dokumentālā firma «Konkurss» («The Competition»), kurā režisors atklāj dramatiskās un dažbrīd arī komiskās pasaulslavenu arhitektu konkurences aizkulises. Filmas pirmizrādē piedalīsies pats filmas autors — spāņu arhitekts Anhels Borego Kubero (Angel Borrego Cubero). Biļetes uz filmu iespējams iegādāties internetā.

Publiskas lekcijas

19. maijā no plkst. 11.00 līdz 14.00 «Splendid Palace» Jaunajā zālē notiks trīs publiskas lekcijas, ko sniegs pasaulē atzīti arhitekti. Taners Merkelejs (Tanner Merkeley, Kanāda/Nīderlande) lekcijā «The good, the bad, and the ugly: Reflections on OMA’s design culture» stāstīs par biroja «Office for Metropolitan Architecture» jeb OMA dalību konkursos, kā arī pašu projektēšanas procesu — haosu, skaidrību un radīšanu.

Dizainere un publiciste Tamāra Šafrīra (Tamar Shafrir, Izralēla/Nīderlande) lekcijā «Home sweet home and the post–domestic» pievērsīsies nesenajai arhitektūras diskursa fokusa nobīdei no publiskās telpas uz mājokļa telpu, kas bieži ir ārpus arhitekta vai dizainera kontroles.

Savukārt daudzu konkursu uzvarētāja — arhitekte Lina Gotmē (Lina Ghotmeh, Libāna/Francija) lekcijā «Looking for architecture goodness» aicinās domāt par radīšanas procesu un apstākļiem, kas rezultējas labā arhitektūrā un labā dzīves kvalitātē. Lina analizēs divus piemērus: Igaunijas Nacionālo muzeju Tartu, kas tiks atklāts septembrī, un «Réalimenter Masséna» projektu Parīzē.

Gada balvas pasniegšanas ceremonija

19. maija vakarā notiks Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pasniegšanas ceremonija. Lai noskaidrotu gada spilgtākos arhitektūras sasniegumus, 51 iesniegto darbu sākotnēji vērtēja nacionālā žūrija, savukārt tālāko pusfinālistu vērtēšanu veic starptautiskā žūrija: arhitekts Pēters Loo (Peeter Loo) no Igaunijas, arhitekts Mariuss Šaliamoras no Lietuvas, arhitekte, profesore Eva Kuriloviča (Ewa Kuryłowicz) no Polijas, kā arī dizainere  un publiciste Tamāra Šafrīra no Izraēlas, kura šobrīd strādā un dzīvo Nīderlandē.

 

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju. Latvijas Arhitektūras gada balvas Lielais partneris ir «Pillar». Atbalsta «Krassky», «Skandi Motors», «Knauf» un «Astor Riga Hotel», informatīvie partneri — «Delfi», «Pastaiga», LETA.