Atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka. Publicitātes foto

19. maija vakarā svinīgā apbalvošanas ceremonijā kinoteātrī «Splendid Palace» tika paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 uzvarētāji. Šogad augstākais apbalvojums piešķirts birojam «Processoffice» par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukciju, savukārt Arhitektūras gada balvas saņēma Liepājas daudzfunkcionālais kultūras centrs «Lielais dzintars», Dzintaru koncertzāle un Maltas vidusskolu rekonstrukcija.

Ziņas Fold 20. maijs, 2016

«Paplašinātā senā ēka ir padarīta mūsdienīga, atdzīvinot tās sen aizmirstos elementus un vienlaikus saglabājot tās vēsturisko kodolu. Bēniņu un tehniskā pagraba telpu izmantošana ir ne vien funkcionāla un pragmatiska, bet arī simboliska, akcentējot kultūras nepārtrauktību, kas muzejam ir īpaši svarīgi. Materiālu lietojums ir ļoti pārdomāts un pieskaņots ēkai — tas netiešā, niansētā veidā sasaucas ne vien ar esošo estētiku, bet arī ar Ziemeļeiropas tradīcijām stikla, koka un akmens izmantošanā, ar visu tajos ietverto vēsturi un atmiņām,» tā starptautiskā žūrija pamatoja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izvirzīšanu augstākajam apbalvojumam.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas projekta autori ir Lietuvas arhitektu birojs «Processoffice» sadarbībā ar «Andrius Skiezgelas Architecture» un «Arhitektoniskās izpētes grupa». Šī ir pirmā reize Latvijas Arhitektūras gada balvas vēsturē, kad augstāko apbalvojumu saņem ārvalstu birojs, līdz ar to iezīmējot kvalitatīvas internacionalizācijas sākumu Latvijas arhitektūras vidē.

 

Sudraba apbalvojumus šogad saņēma Liepājas daudzfunkcionālais kultūras centrs «Lielais dzintars» («Giencke & Company Latvija» un «Arhitekta J. Pogas birojs»), Dzintaru koncertzāle («Jaunromāns un Ābele») un Maltas vidusskolu rekonstrukcija («Saals»).

Finālistu diplomi tika piešķirti arhitektūras darbiem «Villa Rota» («Vincents»), apartamentu kompleksam «Kado Karim» («SZK un Partneri»), Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra jaunbūvei («Sestais stils») un TV raidījumam «Adreses» (Mārtiņš Ķibilds, «VFS Films», «Ziemeļu puse»).

Bērnu balvu «Zirnis», kuru jau sesto gadu piešķir izglītības projekta «Skolnieks Pētnieks Pilsētnieks» skolēnu žūrija, šogad saņēma apartamentu komplekss «Kado Karim».

Lai novērtētu aizvadītā gada arhitektūras sasniegumus, 51 iesniegto darbu sākotnēji vērtēja nacionālā žūrija astoņu cilvēku sastāvā, savukārt tālāko pusfinālistu vērtēšanu veica starptautiskā žūrija: arhitekts Pēters Loo (Peeter Loo) no Igaunijas, arhitekts Mariuss Šaliamors (Marius Šaliamoras) no Lietuvas, arhitekte, profesore Eva Kuriloviča (Ewa Kuryłowicz) no Polijas, kā arī dizainere  un publiciste Tamāra Šafrīra no Izraēlas, kura šobrīd strādā un dzīvo Nīderlandē.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pusfinālistu izstāde pie kinoteātra «Splendid Palace» Rīgā, Elizabetes ielā 61 apskatāma vēl līdz 22. maijam.