«Dabīgi blonds», foto — Una Mikuda

Jaunās rotu dizaineres Unas Mikudas diplomdarbā, rotu kolekcijā «Dabīgi blonds» apvienoti divi Baltijas reģionam raksturīgi materiāli — sudrabs un lins. Tradicionālā, taču rotu dizainā neierastā kombinācija demonstrē autores vēlmi par gadsimtu gaitā pārbaudītām vērtībām runāt laikmetīgā valodā.

Ziņas Fold 21. jūlijs, 2016

Izpētot lina izstrādājumu plašo klāstu, sākot no apģērbiem un aksesuāriem līdz mājas tekstilam, Una Mikuda secinājusi, ka tas joprojām ir Latvijas tirgū ļoti pieprasīts materiāls, tomēr viņa novērojusi, ka lielākoties šie izstrādājumi savā stilistikā ir līdzīgi un tiem pietrūkst individualitātes.

Unas diplomdarba iecere bija radīt tautisko tradīciju iedvesmotu laikmetīgo rotu kolekciju, kurā tieši materiāls, lina šķiedra un sudrabs, un to īpašības būtu galvenais izteiksmes līdzeklis. Autore izvēlējusies linu, jo tam piemīt gan praktiskā, gan simboliskā nozīme, un Latvijas teritorijā jau izsenis tas ticis plaši izmantots. Turklāt lins ir apveltīts ar virkni labu īpašību — tas ir dabīgs, nodilumizturīgs, elpojošs un antialerģisks, savukārt etnogrāfiskās rotas lielākoties darinātas tieši no sudraba.

Kolekcijā «Dabīgi blonds» seno rotu motīvi mijas ar mūsdienīgām, smalkām detaļām. Una stāsta, ka ar linu tikuši veidoti formu apjomi, bet sudraba īpašības ļāvušas eksperimentēt un imitēt auduma tekstūru metālā. Kolekcijas maigi pelēkie un bēšie lina toņi kontrastē ar sudrabaino spīdumu: «Šo materiālu apvienojums, manuprāt, rada noskaņu, kura atspoguļo Latvijas dabas skaistumu — zeltainos labības laukus, rasas mirdzumu rītausmā, nereti, arī pelēkās debesis,» stāsta Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) absolvente.

Unas Mikudas bakalaura darba vadītājs ir LMA profesors Juris Gagainis.

Una Mikuda plāno turpināt maģistrantūras studijas LMA Metāla dizaina apakšnozarē, kā arī strādāt pie sava rotu zīmola attīstīšanas. Vairāki svarīgi notikumi Unai iecerēti jau šoruden — viņa būs viena no jaunajām rotu māksliniecēm, kuru darbus varēs skatīt grupas izstādē Gētes institūtā, septembra beigās Una dosies uz «Joya» mākslas rotu mesi Barselonā, bet oktobrī piedalīsies 3. Starptautiskajā konceptuālās metālmākslas biennālē «Metallophone: Bonds» Viļņā.