Publicitātes attēls

Mūsdienu mākslas galerija Līvānos no 13. līdz 17.septembrim rīkos festivālu «Urbānie Līvāni». Tā laikā norisināsies dažādi pasākumi, kuru galvenais mērķis ir pievērst uzmanību industriālajām ēkām mazpilsētā, pētīt un izzināt to vēsturi, izprast situāciju šodien un ieskicēt attīstības plānus nākotnei.

Ziņas Fold 5. septembris, 2016

Festivāla «Urbānie Līvāni» rīkotāji, Mūsdienu mākslas galerija, uzsver, ka Līvāni ir unikāli ar to, ka šajā pilsētā industriālie rajoni neatrodas tās perifērijā, bet bijušo rūpnīcu ēkas slejas pilsētas centrā starp dzīvojamām un sabiedriskām būvēm. Tās ir nepārtraukti klātesošas pilsētnieku dzīvē. Sakārtojot pilsētvidi, arvien aktuālāks kļūst jautājums — kas notiks ar šiem objektiem? Vai padomju mantojumu varam un spējam izmantot kultūras procesu attīstībā un jaunrades veicināšanā? Festivāla laikā tiks meklētas atbildes uz šiem un citiem jautājumiem.

13. septembrī festivāls tiks atklāts ar divām izstādēm — grupas izstādi «Industriālisms», kā arī fotogrāfa Māra Grunska izstādi «Rēgi», kurā būs aplūkojamas pamestas ēkas, to skaitā bumbu patvertnes, sakaru bunkuri, kodolraķešu bāzes un rūpnīcas Latvijā, rosinot ne vien domāt par apsaimniekošanas problēmām, bet arī ļaujot saskatīt to neparasto skaistumu. Festivāla pirmā diena noslēgsies ar projekta «Lavka» sarunu vakaru.

14. septembrī notiks ekskursijas bijušajās Līvānu rūpnīcās, kur būs iespējams dzirdēt arī to darbinieku atmiņu stāstus. Tāpat norisināsies arī meistardarbnīca bērniem «Nākotnes Līvāni» un arhitektes Lauras Krastiņas lekcija «Pilsētas plānošana. Latvijas un ārvalstu pieredze industriālo teritoriju izmantošanā», bet vakarā Mūsdienu mākslas galerijā būs klausāms Ivana Ustinova projekta «OrigiNative» pirmatskaņojums.

Festivāla trešajā dienā, 15. septembrī interesentiem būs iespēja apmeklēt otru meistardarbnīcu bērniem «Spēle galerijā», ko vadīs literatūras kritiķe un dzejniece Sintija Kampāne, kā arī baudīt Kārļa Kazāka koncertu, kuru papildinās stāstījums par mūziķa projektu «Velomūzika».

16. septembrī par kopā strādāšanas konceptu, dalīšanās ekonomiku un postindustriālo teritoriju atdzīvināšanu stāstīs Armands Grundulis un Rolands Laķis, bet uzstāsies kamermūzikas trio no Jēkabpils.

Festivāla noslēgumā, 17. septembrī, ikvienam būs iespēja piedalīties meistardarbnīcā «Industriālais plakāts», ko vadīs grafikas dizaineris Raimonds Vindulis, kā arī apmeklēt Gata Pastara lekciju–performanci «Skaņas telpa».

Visas festivāla dienas režisora un operatora Jēkaba Štelmahera vadībā norisināsies multimediju meistardarbnīca jauniešiem «Industriālie Līvāni», kuras dalībnieki apgūs filmēšanas pamatus, bet viņu darba rezultāts tiks prezentēts festivāla noslēgumā.

Visi festivāla «Urbānie Līvāni» pasākumi ir bez maksas. Izvērstāka pasākumu programma atrodama Mūsdienu mākslas galerijas Facebook lapā. Festivāls norisināsies no 13. līdz 17. septembrim Rīgas ielā 108a, Līvānos.