Foto — Karolis Norkūnas

No 7. līdz 31. oktobrim «Xcelsior» dizaina telpā būs skatāma izstāde «Charles un Ray Eames Pasaule», kas veltīta leģendārā pāra, Čārlza un Rejas Īmsu, darbiem, kuru būtiskais ieguldījums dizaina sfērā nav zaudējis aktualitāti arī mūsdienās.

Ziņas Fold 6. oktobris, 2016

Čārlzs Īmss (Charles Eames, 1907–1978) un Reja Īmsa (Ray Eames, 1912–1988) ir vieni no 20. gadsimta ietekmīgākajiem dizaineriem. Viņi nodevās eksperimentiem un aizsāka jaunas idejas, brīvi migrējot starp dažādām nozarēm, tostarp fotogrāfiju, kino, arhitektūru, izstāžu, mēbeļu un produktu dizainu. Pāris sadarbojās ar virkni talantīgu laikabiedru no dažādām sfērām, viņu vidū ir grafikas dizainers Aleksandrs Žirards (Alexander Girard), dizaineris Džordžs Nelsons (George Nelson), mākslinieks Isamu Noguči (Isamu Noguchi), arhitekts Ēro Sārinens (Eero Saarinen), uzņēmējs Sols Šteinbergs (Saul Steinberg), režisors Billijs Vilders (Billy Wilder) un citi. Īmsu birojā paši dizaineri un viņu domubiedri radīja virkni novatorisku dizainu un tieši viņu radošās idejas lika pamatu Īmsu turpmākajai karjerai, kuru var raksturot kā nebeidzamu izmēģinājumu lauku, bet viņu pieeju dizainam — kā dzīvesveidu.

Izstāde «Charles un Ray Eames Pasaule» atspoguļo Īmsu būtiskākos sasniegumus dizaina jomā. Mēbeļu dizainā par ikonām kļuvis Īmsu finiera krēsls «LCW», pazīstamāko viņu radīto mēbeļu vidū ir arī plastmasas un stikla šķiedras krēsli, Īmsu atpūtas krēsls un krēsls «Ottoman», biroja krēsli «Aluminium group» un «Soft Pad Group», kā arī krēsli lidostām «Tandem Sling Seating». Savukārt arhitektūras vēsturē stabilu vietu ieņēmusi pašu projektētā Īmsu savrupmāja.

Izstāde aptver vairāk nekā 300 dažādu priekšmetu, piedāvājot iespēju iepazīt un izvērtēt Īmsu atstāto mantojumu un tā nozīmi gan no tobrīd aktuālā pēckara modernisma, gan mūsdienu perspektīvas. Līdzās eksponātiem, kas atspoguļo  Īmsu  radīto dizainu, izstāde ietver arī materiālus, kas spilgti raksturo viņu dzīvi, filozofiju un darba procesu — izstādē apskatāmi dokumentāli  un kontekstuāli materiāli no Īmsu biroja arhīva, kā arī senlietas no pāra personīgās kolekcijas.

Iepriekš izstāde «Charles un Ray Eames Pasaule» bijusi apskatāma Londonā, Ūmeo un Viļņā, bet pēc Rīgas tā ceļos uz Lisabonu. Rīgā dizaina izstāde apskatāma no 7. līdz 31. oktobrim «Xcelsior» dizaina telpā, Uzvaras bulvārī 9, darba dienās no plkst. 10.00 līdz 19.00. Ieeja izstādē ir bez maksas.