Attēls — «Rijada»

No 6. decembra «Xcelsior» salonā Kalnciema kvartālā būs skatāma Latvijā tapušu trauku, tekstila, mēbeļu un rotaļlietu izstāde «Earthworks», kuras autori ir Rihards Funts un Zane Homka no dizaina studijas «Rijada».

Ziņas Fold 3. decembris, 2014

«Earthworks» ir dizaina priekšmetu kolekcija ar unikālu raksturu un auru, kas veidota ar cieņu un interesi par savas zemes kultūras mantojumu, amatniecības tradīcijām, vietējo materiālu savdabību un to izmantošanas iespējām. Projekts uzlūkojams kā aizrautīga pētniecība, kurā lokālā identitāte tiek meklēta un atklāta dzīvesstilā un amatnieciskajā kvalitātē. No tā izriet izstādes moto — «Our past is the soil for our future» («mūsu pagātne ir augsne mūsu nākotnei»), kas norāda uz amatniecības tradīciju un etnogrāfisko vērtību saglabāšanu un turpināšanu.

«Earthworks» dizaina priekšmeti nav formāls agrāku paņēmienu atdarinājums vai to rekonstrukcija, bet gan pierādījums, ka Latvijā etnogrāfiskie motīvi tiek turpināti mūsdienu interpretācijās, piešķirot senajām vērtībām jaunu pielietojumu. Kolekcija sastāv no piecām objektu grupām, kuru tematika simboliski aizgūta no konkrētiem tradicionālā dzīvesveida elementiem: svēpētā keramika (krāsns), stikla galda piederumi (ģimenes galds), rotaļlietas (šķūnis), tekstils (pirts) un mēbeles (pagalms).

Izstāde apvieno vairāku gadu garumā tapušus dizaina studijas «Rijada» darbus, no kuriem vairāki tikuši godalgoti Latvijas un starptautiskos dizaina konkursos. Izstādes iekārtojumā un priekšmetos izmantots unikāls Latvijā radīts «April Market» virsmu apdares materiāls, kura pamatsastāvdaļa ir kūdra.

Izstāde skatāma no 6. decembra līdz 2015. gada 10. janvārim «Xcelsior» salonā Kalnciema ielā 37, Rīgā, darba dienās no plkst. 11.00 līdz 19.00 un sestdienās no plkst. 11.00 līdz 16.00 bez ieejas maksas.

Projekts «Earthworks» tapis, dizaina studijai «Rijada» sadarbojoties ar modes dizaineri Nātāliju Jansoni un latviešu dizaina un dzīves stila veikala «Riija» vadītāju Sarmīti Stabulnieci. Savukārt izstāde ir «Rijada» un Latvijas Republikas vēstniecības Beļģijā sadarbības projekts, ko atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, «April Market» un «Riija». Rīgā izstāde tiek organizēta sadarbībā ar «Xcelsior» un tā ir «Rīga — Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014» programmas notikums.