Ilustrācija — «H2E»

27. oktobrī Rīgā notiks jau ceturtā Reinholda Šmēlinga konference, kas šogad veltīta rīdzinieku iespēju un tiesību paplašināšanai, aktīvi iesaistoties pilsētas vides veidošanā un savas dzīves vides kvalitātes celšanā. Uz konferenci aicināti gan arhitektūras, būvniecības un saistīto nozaru profesionāļi, gan ikviens aktīvs pilsētnieks, kam rūp pilsētas attīstība.

Ziņas Fold 17. oktobris, 2016

Ikgadējā Reinholda Šmēlinga konferencē gan ārvalstu, gan pašmāju pētnieki, profesionāļi un aktīvisti stāstīs par piederību un līdzatbildību veicinošu pilsētas attīstību, jaunām vēsmām un nozares izaicinājumiem.

«Sabiedrības pilnvarošana jeb iespējošana ir mūsdienās izaicinošākā tēma ne vien pilsētplānošanā un atbildīgas pilsētvides veidošanā, bet arī socioloģijā un politiskajās zinātnēs. Tikai kopīgi uzņemoties atbildību, varam veidot pilsētas arhitektūru, kas ļauj tās lietotājiem sajusties gan kā radītājiem, gan atbildīgiem lietotājiem, paturot tiesības ieviest izmaiņas dzīves kvalitātes celšanai,» stāsta Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

R. Šmēlinga konferences mērķis ir turpināt iepriekšējos gados aizsākto sabiedrības un nozares profesionāļu diskusiju un stiprināt apziņu par zinātniski un ekonomiski argumentētas un metodiski pamatotas pilsētas attīstības redzējuma nepieciešamību.

Šogad konferences četrās daļās tiks apskatītas dažādas pilsētu attīstības teorijas, un apmeklētājiem būs iespēja uzzināt par labās prakses piemēriem Rīgā. Tāpat varēs iepazīties ar ārvalstu studentu redzējumu par Rīgas iespējamo attīstību sarūkošas populācijas, neizmantoto namu, enerģijas neatkarības, kā arī novecojošā Rīgas dzīvojamā fonda kontekstā. Konferences noslēgumā tās dalībnieki pievērsīsies jautājumam, kā par pilsētas attīstības redzējumu komunicēt ar sabiedrību un kā pati pilsēta komunicē ar tās iedzīvotājiem.

Konferencē prezentētos Dānijas Mākslas akadēmijas studentu projektus par Rīgas un tās daudzstāvu dzīvojamo rajonu attīstību būs iespējams apskatīt izstādē «Mikrorajona nākotnes». Izstāde būs apskatāma no 26. oktobra līdz 16. novembrim Rīgas Rātsnama 2. stāva balkonā, bet tās atklāšana gaidāma 26. oktobrī plkst. 15.00.

 

Rīgas pirmajam pilsētas arhitektam Reinholdam Šmēlingam veltīto populārzinātnisko konferenci ik gadu rīko Rīgas pašvaldības aģentūra «Rīgas pilsētas arhitekta birojs». Konference «Kā labi sajusties Rīgā?» notiks 27. oktobrī no plkst. 9.30 kinoteātrī «K.Suns», Elizabetes ielā 83/85, Rīgā. Konference ir bez maksas, darba valoda — latviešu, angļu. Vairāk informācijas par konferences programmu un referentiem, kā arī apmeklētāju reģistrācija tās mājaslapā.