«a+u» Nº555 «Feature: Latvia — Architecture Unfolding»

Šī gada nogalē klajā nācis Japānas arhitektūras žurnāla «a+u» decembra speciālizlaidums Nº555 «Feature: Latvia — Architecture Unfolding». «a+u» («Architecture & Urbanism») ir Japānā izdots ikmēneša arhitektūras žurnāls japāņu un angļu valodā. Kopš žurnāla izveidošanas 1971. gadā, «a+u» ir viens no atzītākajiem arhitektūras izdevumiem pasaulē un ir pieejams vairāk nekā 100 valstīs. Lai arī Latvijas vārds japāņiem nav gluži svešs, tik apjomīgs 175 lappušu izdevums par Latvijas arhitektūru Japānā izdots pirmo reizi.

Ziņas Fold 19. decembris, 2016

Izdevuma 175 lappusēs tiek skatīti Rīgas pilsētvides kultūrvēsturiskie uzslāņojumi mūsdienu kontekstā, kā arī ieskicētas iezīmes, kas raksturo dzīvesveidu ārpus galvaspilsētas. Ieskatu Latvijas arhitektūrā papildina intervijas ar vairāku paaudžu Latvijas arhitektiem un esejas par Latvijas un Rīgas arhitektūras vēsturi un būtiskāko šī brīža situācijā.

Speciālizlaiduma viesredaktore ir Dr. Arch. Ilze Paklone. Arhitekte ir studējusi doktorantūrā Tokijas universitātē un ir arhitektūras studijas «Studio Wasabi» Japānā līdzdibinātāja, kā arī strādājusi arhitektūras birojos «Wiel Arets Architects» Nīderlandē un «NRJA» Latvijā. Izdevuma redaktore savukārt ir japāniete Mari Hattori, kura pirms darba pie «a+u» decembra speciālizlaiduma veidojusi izdevumu par arhitektūru Vīnē. Darbs pie žurnāla speciālizlaiduma ticis aizsākts jau 2015. gadā, Latvijas mākslas un dizaina nedēļas laikā Tokijā, kad žurnāla redakcija pirmo reizi tika iepazīstināta ar Latvijas dizainu. Tam sekoja žurnāla komandas vizītes Rīgā.

Numurā pārstāvēta virkne Latvijas arhitektu biroju: «Arhis arhitekti», «Arhitekta J. Pogas birojs», «Brigita Bula arhitekte», «Didzis Jaunzems Architecture», «Fine Young Urbanists», «Outofbox Architecture», «Jaunromāns un Ābele», «Lienes Griezītes Studija», «MADE arhitekti», «Mailītis A.I.I.M.», «MARK arhitekti», «NRJA», «SAALS», «Substance», «Sudraba Arhitektūra», «SZK un Partneri», «Zaigas Gailes Birojs», kā arī «Gunnar Birkerts Architects» no ASV, «Volker Giencke & Company» no Austrijas, «Processoffice» un «Andrius Skiezgelas Architecture» no Lietuvas.

Izdevuma eseju autori ir Vents Vīnbergs un Jānis Lejnieks. Numurā lasāmas arī ekspresintervijas ar arhitektiem Zaigu Gaili, Andri Kronbergu, Reini Liepiņu, Didzi Jaunzemu, Evelīnu Ozolu un Tomu Kokinu.

Lasītāji Latvijā žurnāla «a+u» decembra speciālizlaidumu Nº555 «Feature: Latvia — Architecture Unfolding» var iegādāties internetā.