Foto — Māris Ločmelis

Arhitektu biroja «Outofbox» projektētā villa ērti iegūlusies apkārtnes izteiksmīgajā reljefā — ielas pusē tā ir neliela un noslēgta skatieniem, bet pret Gaujas senlejas mežiem izslejas trīs stāvu augstumā, kur plaši stiklojumi ļauj iekštelpās ienākt dabai.

Sižeti Fold 16. februāris, 2017

Ēkas zemākajā līmenī iekārtotas atpūtas un pirts telpas, vīna kabinets, kā arī terase ar peldbaseinu. Stāvu augstāk, ēkas ieejas līmenī, izvietota dzīvojamā istaba ar virtuvi, kamīnu un divas viesu guļamistabas. Pret bērzu birztalu vērsto 12 metrus plato stiklojumu iespējams atvērt, tā nojaucot robežu starp iekštelpu un dabu. Dzīvojamo istabu otrā stāva līmenī ieskauj betona tiltiņš, kas ved uz mājas saimnieka privātajām telpām — darba kabinetu un guļamistabu, no kuras terases paveras skats pāri koku galotnēm uz Gaujas senleju un saulrietu.

Studijas «Outofbox» vadošais arhitekts Pēteris Bajārs stāsta, ka ēkā izdevies realizēt zema enerģijas patēriņa principus — tai ir kompakts apjoms, teju noslēgta ziemeļu fasāde un minimāla ārējā virsma siltuma zudumu samazināšanai, bet plašie stiklojumi dienvidu un rietumu pusē palīdz uzņemt saules siltumu. Papildus devumu ēkas enerģijas patēriņa samazināšanā sniedz uz jumta izvietotie saules kolektori.

Ēkas pirmie divi stāvi veidoti masīvi monolītā dzelzsbetona konstrukcijās, ar eksponētām betona virsmām gan interjerā, gan eksterjerā, bet trešais stāvs būvēts metāla karkasā. Interjerā dominē raupjas betona plaknes un plaši stiklojumi, bet siltuma un mājīguma sajūtu sniedz dabīgās ozolkoka grīdas. Ar gaišajām betona sienām izteiksmīgi kontrastē melnā kamīna plakne, metāla kāpnes un virtuves mēbeles. Iebūvēto, virsmās slēpto un piekārto gaismekļu apvienojums nodrošina neskaitāmus apgaismojuma scenārijus, kuri, izmantojot viedās mājas principus, ir viegli kontrolējami pat no viedtālruņa.