«Papīrpele» logo — Zane Ernštreite

Darbu uzsākusi augstspiedes drukas darbnīca «Papīrpele», kuras idejas autore uz izveidotāja ir grāmatu un suvenīru un papīrlietu zīmola «NicePlace» māksliniece Zane Ernštreite. 1. aprīlī visiem interesentiem būs iespēja apmeklēt darbnīcas pirmo publisko pasākumu, kurā varēs vērot drukas procesu un uzzināt vairāk par augstspiedes drukas tehniku.

Ziņas Fold 30. marts, 2017

Saņemot grantu programmas «Atspēriens» finansiālo atbalstu, grāmatu māksliniece Zane Ernštreite, kas vairāk nekā 15 gadus darbojusies grafikas dizaina jomā un cieši sastrādājusies ar poligrāfijas nozari, īstenojusi savu ilggadējo sapni par augstspiedes (letterpress) darbnīcas izveidi.

Augstspiedes tehnikā drukāti papīra izstrādājumi ir nesajaucami ar citiem poligrāfijas izstrādājumiem. Tie izceļas ar savām taktilajām īpašībām — savdabīgo drukas reljefu un tehnoloģijas izmantošanas nosacīto neatkārtojamo katra atsevišķā drukas izstrādājuma izpildījumu. Augstspiedes tehnika, kas ir senākā un savulaik visplašāk izmantotā drukas tehnika, mūsdienās vairs netiek lietota poligrāfijas uzņēmumos masveida produkcijas ražošanai, jo ir laikietilpīgāka, nav pietiekami efektīvi mehanizējama un ietver lielāku roku darbu, tāpēc tā ir arī dārgāka, salīdzinot ar digitālajām un automatizētajām drukas tehnoloģijām.

Šobrīd augstspiedes straujā atdzimšana visā pasaulē atsākusies līdz ar globālo tendenci atteikties no masveida produkcijas un vairāk pievērsties dažādiem individualizētākiem, nelielās sērijās ražotiem izstrādājumiem, vai produktiem, kuru veidols un iepakojums rada nelielas sērijas iespaidu.

«Papīrpele» savu darbību uzsākusi ar neliela izmēra galda presi, kas piemērota mazo formu drukas izstrādājumiem — vizītkartēm, galda kartēm, ielūgumiem. Nākotnē uzņēmums plāno iegādāties presi ar lielāku apdrukas laukumu, kā arī augstspiedes tehnikas popularizēšanas nolūkā organizēt radošās darbnīcas un meistarklases.

Viena no uzņēmuma prioritātēm ir iespējami plaša vietējo vai reģionālo piegādātāju izmantošana. Īpaša uzmanība tikšot pievērsta ekoloģisku materiālu izvēlei — otrreizēji pārstrādātam un FSC sertificētam papīram, kokvilnas papīram un vietēja ražojuma rokas darinājuma papīram, kā arī dabai draudzīgām un uz sojas vai eļļas bāzes gatavotām krāsvielām.

Augstspiedes drukas darbnīca «Papīrpele» atrodas Krišjāņa Barona ielā 21A. 1. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 19.00 to apmeklēt aicināti visi interesenti, plkst. 13.00 gaidāma darbnīcas oficiālā atklāšana.