Kengo Kuma. Foto — «Kengo Kuma & Associates»

No 15. līdz 19. maijam Latvijā tiks atzīmēta ikgadējā Arhitektūras nedēļa. Tās ietvaros Latvijā viesosies arī pasaulē pazīstamais japāņu arhitekts Kengo Kuma, vairākkārtējs prestižās Prickera balvas nominants, kurš šobrīd strādā pie Tokijas 2020. gada olimpisko spēļu stadiona projekta.

Ziņas Fold 10. aprīlis, 2017

Arhitektūras nedēļa notiek Latvijas Arhitektūras gada balvas ietvaros un tās mērķis ir veicināt diskusiju par to, kas ir laba arhitektūra, izcelt Latvijas arhitektūras izcilākos sasniegumus pēdējā gada laikā un veicināt plašākas sabiedrības iesaisti arhitektūras vidē, informē Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji.

Nedēļas pasākumu ietvaros visiem interesentiem būs iespēja apmeklēt izcilu Latvijas un ārvalstu arhitektu bezmaksas vieslekcijas 19. maijā, Dzintaru koncertzālē. Šogad vienojošā tēma būs arhitektūras mērogs un apkārtējā vide, un īpašais viesis ir arhitekts Kengo Kuma (1956).

Stundu garā vieslekcija būs veltīta tēmai «Driving Forces Behind Architecture of Smallness». Galvenā uzmanība tiks pievērsta motivācijai un lēmumu pieņemšanas procesam. Arhitekts runās par lēmumiem, kas atvieglo arhitektūras sašķelšanu tās mazākajās iespējamās daļās un procedūrās, kādas kultūras tendences un iesaistītās personas uzsāk un uztur šīs idejas.

Lekcijas tēmas ir cieši saistīta ar Kengo Kumas pārstāvēto arhitektūras virzienu, kurā viņš neatzīst spēcīga un liela mēroga struktūras un ierosina ideju par nelielu, dabīgu arhitektūru un cilvēcisku mērogu. Šie koncepti pamato, ka spēka un varas izpausmes arhitektūrā var nākt no dažādiem avotiem. Kuma argumentē, ka neliels, dabīgs un cilvēcisks mērogs mūsu laikmetā ir neatkarīgs un demokrātisks. Arhitekta izpratne par viņa pašreizējo kultūru, tradīcijām un jaunākajām tehnoloģijām ir iezīmējusi nozīmīgus pagrieziena punktus sarunās un izpratnē par arhitektūru ne tikai Japānā, bet visā pasaulē.

Kuma ieguvis maģistra grādu Tokijas Universitātē, kur šobrīd ir profesors, un pēc tam turpinājis studijas un pētniecību Kolumbijas Universitātē. Starp viņa vadītā arhitektūras biroja «Kengo Kuma & Associates» pazīstamākajiem darbiem ir Kiro–San observatorija (1995), «ūdens/stikls» (water/glass) ēka (1995), kas saņēmusi Amerikas Arhitektūras Institūta pasniegto «Benedictus» apbalvojumu, «Noh» skatuve mežā Tojtoma mākslas institūtā, kas saņēmusi Japānas Arhitektūras institūta apbalvojumu, kā arī «Bato–machi Hiroshige» muzejs, kas saņēmis «Murano» apbalvojumu.

Šobrīd Kengo Kumas birojs strādā pie aptuveni 100 objektiem Eiropā un Āzijā. Jaunākie un mēroga ziņā lielākie objekti ir Hansa Kristiana Andersena muzejs Odensē, Dānijā, Japānas nacionālais stadions Tokijā un Viktorijas un Alberta muzeja jaunbūve Dandī pilsētā Skotijā. Kengo Kuma ir arī dažādu arhitektūrai veltītu grāmatu un izdevumu autors.