Projekta «Romans Suta —120. Universālā mākslas formula» grafiskā identitāte — Una Bergmane

No 29. aprīļa Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma izstāde «Romans Suta — 120. Universālā mākslas formula», kas veltīta Romana Sutas daudzpusīgajai radošajai darbībai. Izstādes papildinās arī plaša saistīto pasākumu programma.

Ziņas Fold 18. aprīlis, 2017

2016. gadā spilgtajam latviešu klasiskā modernisma pārstāvim Romanam Sutam (1896–1944) apritēja 120. dzimšanas gadadiena. Romans Suta, izmēģinot savus spēkus dažādās jomās, ir atpazīstams ar īpatnēju rokrakstu un stilu. Suta ir bijis gleznotājs, grafiķis, scenogrāfs, lietišķās mākslas meistars, dizaineris, grāmatu ilustrators, mākslas kritiķis un pedagogs. Izstādes LNMM un DMDM zālēs parādīs spožāko meistara veikumu visos viņa radošās darbības virzienos, ļaujot tuvāk iepazīt arī paša mākslinieka neordināro personību — harizmātisku, temperamentīgu, aizrautīgu, pretrunīgu.

Romana Sutas daiļrades pilna retrospekcija apvieno darbus no vairākiem Latvijas muzeju krājumiem. Ekspozīcijā iekļauti arī līdz šim sabiedrībai nezināmi darbi no Zuzānu ģimenes, Pētera Avena un citām privātkolekcijām.

Izstāde LNMM Lielajā izstāžu zālē iepazīstinās ar Romana Sutas glezniecību, grafiku un scenogrāfiju. Savukārt DMDM skatītāji ieraudzīs līdz šim mazāk apzinātu un pētītu Sutas radošā mantojuma daļu — lietišķo mākslu un dizainu. Ekspozīcija veidota ar domu citā gaismā akcentēt Romanu Sutu kā daudzpusīgu sava laikmeta un jaunās valsts personību, atklāt meistaru ne tikai kā gleznotāju un grafiķi, bet arī kā vienu no Latvijas dizaina skolas pamatlicējiem. Zīmīgi, ka Suta bija to pirmo entuziastu vidū, kas mērķtiecīgi attīstīja saikni «patērētājs — ražotājs — mākslinieks». Līdztekus oriģinālajām mākslas vērtībām ekspozīciju papildinās PIKC «Rīgas dizaina un mākslas vidusskola» pasniedzēju un studentu darbi.

Izstādi «Romans Suta — 120. Universālā mākslas formula» papildinās gan tikšanās ar izstādes kuratorēm Nataļju Jevsejevu un Inesi Baranovsku, gan izglītojošas nodarbības skolēniem un radošās darbnīcas. 27. aprīlī visi interesenti aicināti apmeklēt starptautisku zinātnisko konferenci. Tajā ar referātiem par atsevišķiem Romana Sutas daiļrades aspektiem, kā arī mākslas un dizaina mijiedarbības jautājumiem uzstāsies speciālisti no Latvijas, Francijas, Vācijas un Krievijas. Savukārt lekciju cikla «Klasiskās vērtības» ietvaros 10. maijā Nataļja Jevsejeva aicinās iepazīt Sutas interjeru dizainu. Lekcijā klausītāji uzzinās par Sutas patriotisko ieceri iekļaut nacionālā mantojuma elementus un etnogrāfiskos motīvus lietišķās mākslas priekšmetu izgatavošanā.

 

Izstāde «Romans Suta – 120. Universālā mākslas formula» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10/20, Rīgā, būs skatāma no 29. aprīļa līdz 18. jūnijam, bet ekspozīcija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, Jaņa Rozentāla laukumā 1, Rīgā, būs atvērta no 29. aprīļa līdz 9. jūlijam. Plašāka informācija atrodama muzeju mājaslapā.