Dizains — Ūna Laukmane, ilustrācijas — Kristians Brekte

Noslēdzoties grāmatu mākslas konkursam «Zelta ābele 2016», par skaistāko pērn izdoto grāmatu bērniem tika atzīta Māra Runguļa «Pastaiga mirušo pilsētā». Tas ir spoku stāsts vidējā skolas vecuma bērniem, kura noskaņas veidošanā liela loma ir mākslinieka Kristiana Brektes ilustrācijām.

Ziņas Fold 19. aprīlis, 2017

Kopš 2005. gada Nacionālā grāmatu mākslas konkursa balvai «Zelta ābele» nominētas vairāk nekā 40 izdevniecības «Liels un mazs» grāmatas. Nesenā laureāte, Māra Runguļa grāmata «Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti», ir oriģināls garstāsts ar pētniecisku mūsdienu folkloras bāzi. Kopš 1980. gadu vidus rakstnieks Māris Rungulis, dažādos Latvijas novados vācot bērnu vidē iecienītos šausmu un joku stāstus, kas apkopoti un izdoti viņa sastādītajos mūsdienu bērnu folkloras krājumos («Spoku stāsti», «Joku stāsti», «Kungu kapsētas spoks» u.c.), ir sakrājis simtiem mutvārdu folkloras sižetu — īsus, koncentrētus, anekdotiskus stāstu metus, kas orientēti uz iespaida panākšanu ar minimāliem izteiksmes līdzekļiem. Šie materiāli izmantoti jaunākā garstāsta veidošanā.

Humora un baiļu kombinācija šajā darbā atbilst bērnu psiholoģiskajai nepieciešamībai stāstos, rituālos un tradicionālos tēlos izjust, izdzīvot un izspiest no apziņas savas eksistenciālās bailes. Arī mākslinieks Kristians Brekte melnbaltos zīmējumos vizuāli interpretē baiļu tēlu, izmantojot bērnu folklorā bieži izmantoto paņēmienu — šausmīgā un komiskā apvienojumu. Grāmatas dizainu veidojusi māksliniece, izdevniecības «Liels un mazs» mākslinieciskā redaktore Ūna Laukmane.

Grāmatu mākslas konkursam «Zelta ābele 2016» izdevēji bija iesnieguši 114 grāmatas, no kurām balvām tika nominēta 41. Visas nominētās grāmatas līdz pat 2018. gada aprīlim aplūkojamas atsevišķā ekspozīcijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Uzziņu un informācijas centrā. Laureātu saraksts skatāms konkursa rīkotāju, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas, mājaslapā.