«Schema». Foto — «Orbīta»

Marta beigās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ar grāmatu mākslas konkursa «Zelta ābele» balvām tika godalgotas skaistākās 2016. gadā Latvijā izdotās grāmatas. Kategorijā «Foto albumi» visaugstāk tika novērtēta izdevniecības «Orbīta» klajā laistā Aleksandra Gronska un Ksenijas Babuškinas fotogrāfiju grāmata «Schema».

Ziņas Fold 12. aprīlis, 2017

Grāmatas «Schema» autori, Aleksandrs Gronskis un Ksenija Babuškina, savu grāmatu pasniedz kā azartisku spēli ar laika un telpas uztveri. Šai spēlei raksturīgs īpaši fotogrāfisks raksturs, un tā balstās fotogrāfijas vēsturē un mūsdienu digitālo uzņēmumu īpašībās. Grāmatu veido diptihi un triptihi, kas uzņemti dažādās pasaules valstīs (Krievijā, Japānā, Azerbaidžānā un citās) laikā no 2005. līdz 2015. gadam.

Fotogrāfs Aleksandrs Gronskis dzimis Tallinā, dzīvo Saulkrastos. 2009. gadā kļuvis par laikmetīgās fotogrāfijas konkursa «Aperture Portfolio Prize» laureātu, 2010. gadā saņēmis «Paul Huf Award», bet 2012. — «World Press Photo» fotožurnālistikas konkursa balvu. Starptautiskajā fotomākslas izstādē «Paris Photo» Parīzes galerija «Galerie Polka» iepazīstina ar Gronski kā ar «igauņu fotogrāfu», krievu žurnāls «Afiša» sauc viņu par «ievērojamāko mūsdienu krievu fotogrāfu», bet viņš arī pārstāv Latviju, fotografējot Japānu. Aleksandrs viegli pārkāpj robežas — gan žanru, gan ģeogrāfiskās, ko apliecina arī grāmata «Schema».

«Schema» ir arī pirmais Aleksandra un Ksenijas Babuškinas kopdarbs. Ksenija ir sociālo zinātņu maģistre, kura papildu studējusi fotogrāfiju, tostarp ISSP Kuldīgā. Ksenijas interešu lauks ir fotogrāfija, socioloģija un vizuālā antropoloģija.

Izdevniecība un radošā apvienība «Orbīta» izdevusi 144 lappušu biezo fotogrāfiju grāmatu nelielā, 700 eksemplāru tirāžā. Tās dizains ir atturīgs, ļaujot izcelties fotogrāfu darbiem, tomēr uzmanību piesaista izdevuma kustīgais vāks, kuram mainot leņķi, mainās fotogrāfija un autoru vārdi. Grāmatas redaktori ir Vladimirs Svetlovs un Anna Volkova, bet dizainu veidojis Vladimirs Leibgams.

Pilns grāmatu mākslas konkursa «Zelta ābele 2016» laureātu saraksts skatāms konkursa rīkotāju, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas, mājaslapā.