Publicitātes attēls

Rītvakar, 20. maija vakarā, visā Latvijā muzeji un citas sabiedriski nozīmīgas vietas būs atvērtas starptautiskās akcijas «Muzeju nakts» apmeklētājiem. Tās ietvaros interesentiem būs iespēja bez maksas apskatīt gan pastāvīgās ekspozīcijas, gan ielūkoties ikdienā publiski nepieejamās telpās un piedalīties īpaši šim pasākumam rīkotās aktivitātēs. Piedāvājam piecus arhitektūras un dizaina vēstures cienītājiem interesantākos galamērķus galvaspilsētā.

Ziņas Fold 19. maijs, 2017

Atjaunotās Rīgas pils daļas apskate

No plkst. 19.00 līdz pusnaktij apmeklētāji aicināti apskatīt Rīgas pils priekšpils daļu, kura pēc vairāku gadu vērienīgiem restaurācijas darbiem atguvusi savu vēsturisko spozmi. Muzeju nakts apmeklētājiem tiks būs iespēja ielūkoties Rīgas pils reprezentācijas telpās — greznajā Svētku zālē, kuras projekta autors ir arhitekts Eižens Laube, greznajā Svētku zālē ar Anša Cīruļa griestu un sienu gleznojumiem, unikālajā Sūtņu akreditācijas zālē un 3. stāva anfilādē, kā arī izstaigāt priekšpils pagalmu.

Pirms iekļūšanas Rīgas pilī tiks veikta drošības pārbaude, apmeklētāji aicināti neņemt līdzi lielas somas, pārtikas produktus, dzīvniekus un metāla priekšmetus. Adrese — Pils laukums 3.

Jauna izstāde un ekskursijas Latvijas Arhitektūras muzejā

Latvijas Arhitektūras muzejā Muzeju naktī no plkst. 19.00 vēl pirms oficiālās atklāšanas būs skatāma izstāžu cikla «Rīga, kuras nav. Kartes un plāni» trešā izstāde «Rīga. Pasažieri un krava. Satiksme un transports». Tajā uzmanība vērsta uz ceļiem kā pilsētu savienojošiem elementiem, saprotot ar tiem gan ūdensceļus, gan dzelzceļu, kā arī gaisa līnijas. Četrās grupās, virszeme, pazeme, ūdenstransports, gaisa satiksme, aplūkotas plānotās, bet neīstenotās idejas par satiksmi un transportu Rīgā.

Paralēli izstādei līdz plkst. 1.00 būs iespēja iepazīt vecāko «Trīs brāļu» ēku kompleksa celtni — senāko dzīvojamo ēku Rīgā. Adrese — Mazā Pils iela 19.

Laika pieturas DMDM

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM), kas izvietots bijušajā Svētā Jura baznīcā, ir senākā saglabājusies mūra celtne Rīgā. Šajā Muzeju naktī DMDM būs izvietotas tematiskas «Laika pieturas» — ejot cauri pastāvīgās ekspozīcijas zālēm, apmeklētāji varēs apstāties «Būvniecības», «Hospitāļa», «Arhitektūras stilu», «Dizaina», «Latvijas kanona» un citās pieturvietās, neparastā veidā izzinot ēkas vēsturi un aplūkojot eksponātus.

Ekspozīciju «Latvijas dekoratīvā māksla un dizains no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām» būs iespējams apskatīt no plkst. 19.00 līdz pusnaktij. Adrese — Skārņu iela 10/20.

Latvijas Arhitektūras gada balvas izstāde 2017

Noslēdzoties Arhitektūras nedēļai, vēl tikai šajās brīvdienās interesentiem būs iespēja apskatīt Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017 (LAGB) nominantu izstādi. Tajā aplūkojami šī gada nacionālās žūrijas izvirzīto 18 nominantu — 16 objektu un 2 procesu — darbu vizualizācijas un apraksti. Šogad izstādes scenogrāfiju veidojis arhitekts un arhitektu biroja «DJA» vadītājs Didzis Jaunzems, kurš ieguvis Latvijas Arhitektūras gada balvu 2013. un 2015. gadā par Likteņdārza skatu terasi un Dabas koncertzāles paviljonu, kā arī 2016. gadā bija viens no nacionālās žūrijas pārstāvjiem. LAGB un izstādes grafikas dizains — «Associates, Partners et Sons». Adrese — Esplanāde, laukums aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja.

Vēsturiskie spēkrati Rīgas Motormuzejā

Pēc vērienīgās rekonstrukcijas, kuru īstenoja  arhitektu birojs «Arhis» un būvnieki «Skonto būve», 1989. gadā dibinātā Rīgas Motormuzeja iekštelpas jau nepilnu gadu ir pilnībā pārbūvētas un ieguvušas kvalitatīvākas ekspozīcijas telpas. Muzeja ekspozīcija veidota kā aizraujošs un interaktīvs stāsts par unikāliem spēkratiem, ievērojamām personībām un nozīmīgākajiem notikumiem auto un cilvēces vēsturē. Ekspozīcija, kuras dizaina autori ir dizaina birojs «H2E», izvietota trīs stāvos vairāk nekā 4000 kvadrātmetru platībā un tajā patlaban aplūkojami vairāk nekā 100 automobiļi, motocikli un velosipēdi, padarot to par lielāko un modernāko seno spēkratu kolekciju Baltijā. Muzeju naktī apmeklētājiem ir iespēja apskatīt ekspozīciju bez maksas. Adrese — S. Eizenšteina iela 8.

Pilna Muzeju nakts programma, pasākumu laiki un informācija par notikumiem citās Latvijas pilsētās atrodama akcijas mājaslapā.