Publicitātes attēls

No 12. līdz 14. jūnijam Rīgā norisināsies starptautiska muzeju nozares konference «We Are Museums 2017». Forums pulcēs muzeju speciālistus no dažādām pasaules vietām, lai trīs dienas diskutētu par kultūras un inovāciju krustpunktiem un apmainītos pieredzē.

Ziņas Fold 7. jūnijs, 2017

«We Are Museums» konference ir veltīta jaunām muzeju darbības formām, pārmaiņām un izaicinājumiem muzejos. Līdz ar tehnoloģiju un digitālās vides attīstību, izmaiņām sabiedrībā un cilvēku dzīves stilā mainās arī muzeji. Tie izstrādā oriģinālas stratēģijas, lai uzrunātu un iesaistītu auditoriju, kā arī nodrošinātu muzeju ilgtspējīgu pastāvēšanu. Forums «We Are Museums» norisinās kopš 2013. gada un šogad svinēs savu piekto jubileju. Ik gadu konferences ietvaros vairāk nekā 30 muzeju un kultūras jomas profesionāļi dalās pieredzē, māca un iedvesmo pasākuma dalībniekus — ap 300 speciālistus no visas pasaules — par aktuālākajām tendencēm muzeju sfērā.

Šogad konference norisināsies Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī citviet Rīgā. Konferences programmu veido divas atšķirīga formāta norises. Pirmajās divās dienās ir plānota konference ar prezentācijām un radošajām darbnīcām, savukārt trešajā dienā, 14. jūnijā, norisināsies atvērta tipa pasākums «Tech Loves Culture», kas būs veltīts sadarbībai starp muzejiem un jaunajām biznesa iniciatīvām.

Konferences laikā diskusiju un debašu dalībnieku fokusā būs muzeji un to sociālā loma. Dalībnieki padziļināti pētīs muzeju profesionāļu izaicinājumus, muzejiem attīstot sadarbību un kļūstot par visai pasaulei pieejamiem resursiem. Konferencē piedalīsies 40 runātāji un darbnīcu vadītāji no ievērojamiem muzejiem un kultūras centriem: Luvras muzeja (Francija), Austrālijas Kustīgā attēla centra (Austrālija), Teita un Velkama kolekcijas (Lielbritānija), Frankfurtes Ebreju muzeja (Vācija), Endija Vorhola muzeja (ASV), Varšavas Nacionālā muzeja un Aušvicas–Birkenavas Valsts muzeja (Polija), Igaunijas Nacionālā muzeja (Igaunija), Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (Latvija), Helsinku pilsētas muzeja (Somija), Dānijas Nacionālās galerijas un Sieviešu muzeja Orhūsā (Dānija), kā arī no Ziemeļvalstu kultūras vēstures muzeja (Zviedrija).

Savukārt pasākums «Tech Loves Culture» notiks Kaņepes kultūras centrā un būs atvērts ikvienam interesentam. Ideju apmaiņā piedalīsies 25 kultūras jaunuzņēmumi no Eiropas, kas piedāvā muzejiem uzlabot servisu un apgūt jaunas komunikācijas, kā arī satura interpretācijas formas. Diskusijā par mākslas un tehnoloģiju mijiedarbību tiks apzināts sadarbības potenciāls starp inovatīviem uzņēmējiem un kultūras nozari.

Konferences organizators Rīgā ir Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, partneris — Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Detalizēta pasākuma programma ir pieejama «We Are Museums 2017» mājaslapā.