Gunārs Birkerts. Foto no arhitekta privātā arhīva

Trešdien, 6. septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Gaismas pils arhitektam Gunāram Birkertam veltīts piemiņas pasākums. Tā ietvaros varēs apskatīt viņa darbam veltīto pastāvīgo ekspozīciju, noskatīties filmu, kurā iemūžināta ēkas būvniecība. Atmiņās par arhitektu dalīsies viņa laikabiedri — ar bibliotēkas projekta īstenošanu saistītas personas.

Ziņas Fold 4. septembris, 2017

Dienas programma

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zāle apmeklētājiem un Gunāra Birkerta talanta cienītājiem būs pieejama jau no plkst. 10.00. Tajā varēs noskatīties retrospektīvu video materiālu par arhitektu un LNB tapšanu.

Plkst. 13.00 Ziedoņa zālē skatītāji bez maksas varēs apmeklēt režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālās filmas «Pēdējā tempļa hronikas» (2012) seansu. Filma ir stāsts par cilvēku un cīņu par viņa radošo ideju realizēšanu, bet pats svarīgākais — par vienas celtnes — Latvijas Nacionālās bibliotēkas — likteni. Ar poētisku minimālismu filma izseko ēkas būvniecībai: no pirmsākumiem vēl tukšā un pamestā būvbedrē līdz pat daudzkārt apspriestajam pabeigtās Gaismas pils siluetam.

Vienlaikus no plkst. 10.00 līdz 17.00 interesenti varēs doties uz LNB kori (12. stāvā), kur aplūkojama Birkertam veltīta ekspozīcija «Gaismas pils un Stikla kalns — stāsts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu un tās arhitektu», iekārtota kā arhitekta darba studija. Tā atklāj Birkerta profesionālos sasniegumus — eksponētas meistara skices, darba piezīmes, nozīmīgāko projektu maketi.

Ekspozīcija tika atklāta šī gada sākumā un ikdienā ir pieejama tikai gida pavadībā, iepriekš piesakoties. Arī piemiņas pasākuma laikā interesenti varēs noklausīties gida stāstījumu. Pateicoties Latvijas Nacionālās operas un baleta, Latvijas Radio un komponista Ērika Ešenvalda atbalstam, pasākuma laikā telpā īpašu noskaņu radīs operas «Iemūrētie» (2016) mūzika.

Arhitektam veltītās ekspozīcijas saturu veidojusi LNB sadarbībā ar arhitektu Jāni Dripi. Projekta vadītāja bija Ilze Egle, bet dizaina autors — «Dd studio».

Savukārt K. Ubāna Mākslas lasītavā aplūkojama Birkerta privātbibliotēka, kā arī viņa projektētās Okupācijas muzeja piebūves — Nākotnes nama — makets.

Par arhitektu

Gunārs Birkerts (17.01.1925.–15.08.2017.) tiek uzskatīts par ievērojamāko un panākumiem bagātāko latviešu arhitektu. Pasaules arhitektūrā viņš ir pazīstams ar izcilu gaismas lietojumu 19 paša projektētajās bibliotēkās, vairākās baznīcās, muzejos un citās būvēs Amerikas Savienotajās Valstīs.

Birkerts mācījies Rīgas 1. ģimnāzijā. 1943. gadā viņš aizbraucis no Latvijas un studējis Štutgartes Tehniskajā augstskolā, bet 1949. gadā pārcēlies uz ASV. 1962. gadā dibinājis savu arhitektu biroju «Gunnar Birkerts and Associates».

Vēlākos gados Birkerts bijis arhitekts Federālo rezervju bankai Mineapolē. Pēc tam projektējis Stikla muzeju Korningā un Mičiganas universitātes Tiesību zinātņu izpētes ēku. Abas ēkas tika iekļautas 150 visu laiku labāko ASV uzcelto ēku sarakstā, ko 2007. gadā sastādīja Amerikas Arhitektu institūts. Tāpat Birkerts projektējis ASV vēstniecības ēku Venecuēlā, Kempera laikmetīgās mākslas muzeju Kanzassitijā.

1989. gadā Birkerts radīja pirmo Gaismas pils skici — ekspresīvu modernisma veidolu, kas sakņots nācijas bagātajās kultūras tradīcijās un turpmākajos gados attīstīts kopā ar Modri Ģelzi (1929–2009) un citiem Latvijas arhitektiem un inženieriem.

Darba mūža laikā Birkerts saņēmis dažādus apbalvojumus — 1995. gadā viņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, kā arī gods tikt iekļautam Latvijas Kultūras kanonā.