Frenks Stella. Bez nosaukuma. Publicitātes foto

No 4. novembra līdz 3. decembrim Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma izstāde «No Pikaso līdz Kūnsam», kurā varēs aplūkot 60 pasaulslavenu mākslinieku radītās rotas no franču mākslas kolekcionāres Diānas Venē krājuma. Pirms izstādes atklāšanas, 3. novembrī, plkst. 11.00 interesenti varēs apmeklēt arī Venē lekciju «Mākslinieku radītas rotas. Mākslas vēstures esence miniatūrā».

Ziņas Fold 2. novembris, 2017

Izstāde «No Pikaso līdz Kūnsam» ne tikai atklāj izcilus mākslas darbus, bet vienlaikus koncentrētā formātā piedāvā iepazīt 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta aktuālās mākslas procesa spilgtas personības, kam bijusi izšķiroša loma šodienas mākslas tēla veidošanā. Viņu vidū ir Pablo Pikaso, Alberto Džakometi, Žoržs Braks, Salvadors Dalī, Roberts Indiana, Luīze Buržuā, Sols Levits, Roberts Raušenbergs, Lučio Fontana, Bernārs Venē, Vims Delvojs, Rojs Lihtenšteins, Andress Serano, Džefs Kūnss, Anišs Kapūrs un citi.

Kopumā Diānas Venē (Diane Venet, Francija/ASV) krājumā, kas tapis vairāk nekā divdesmit gadu laikā, ietilpst teju 200 vienības, no kurām aptuveni 113 būs skatāmas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Kupola zālē. Venē pati savu kolekciju dēvē par «intīmo muzeju». Ne vien tāpēc, ka tā ir tik kompakta, ka satilpināma pāris kastēs, bet arī tālab, ka mākslinieku radītās rotas savā dziļākajā būtībā ir atslēga, kas ļoti īpašā veidā savieno privāto un mākslas vēsturi. Šo darbu formālo pusi visprecīzāk spēj raksturot apzīmējums «mazo formu objekti». Var teikt, ka tie ir katra pārstāvētā autora savdabīgi rokraksta paraugi, kuriem pielietojamība un nosacītā valkājamība piešķir vēl papildu piedzīvojumu.

Ekspozīcijā zīmīga loma ir tās arhitektoniskajam tēlam, kura autors ir Latvijā pazīstamais dizaineru duets «Mareunrol’s» (Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa). Izstādes dizains izstrādāts ar mērķi apliecināt eksponēto objektu unikalitāti, paralēli akcentējot to intimitāti. Izstāde ir monumentāla instalācija, kuras saturiskais vēstījums virzīts uz mērķi padarīt rotas par svarīgu un neatņemamu daļu no scenogrāfijas un vienotās idejas.

Izstādes kuratore ir pati Diāna Venē, bet projekta koncepta autores un realizatores ir Una Meistere un Daiga Rudzāte. Izstādes producents ir mākslas un kultūras portāls «Arterritory».

Piektdien, 3. novembrī, plkst. 11.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Konferenču zālē notiks Diānas Venē publiskā lekcija «Mākslinieku radītas rotas. Mākslas vēstures esence miniatūrā». Lekciju iespējams apmeklēt bez maksas, stāstījums notiks angļu valodā bez tulkojuma. Tā norisināsies LNMM galvenās ēkas Konferenču zālē 1. stāvā.

 

Mākslinieku radīto rotu izstāde «No Pikaso līdz Kūnsam» no 4. novembra līdz 3. decembrim skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē, Jaņa Rozentāla laukumā 1, Rīgā. Plašāka informācija atrodama LNMM mājaslapā.