Publicitātes foto

Latvijas modes nedēļas «Modes manifestācija» konkursā «Jaunais talants», kas Rīgā norisinājās novembra vidū, pārliecinošu uzvaru guva jaunā modes dizainere Melānija Vilka, kura saņēma žūrijas piešķirto galveno balvu. Melānijas radītā apģērbu kolekcija ir veltīta pilsētas dārzniecei — sievietei, kurai patīk izskatīties pārliecinoši un būt pamanītai pilsētas burzmā.

Ziņas Fold 13. decembris, 2017

Novembrī Rīgā notika Latvijas modes nedēļa «Modes manifestācija», kuras ietvaros norisinājās arī topošo modes dizaineru konkursa «Jaunais talants» modes skate. Tās dalībnieku radītās modes kolekcijas vērtēja modes žurnāliste, vēsturniece un profesore Ļuba Popova no Milānas Mākslas akadēmijas (New Academy of Fine Arts) un pašmāju modes mākslinieki Dāvids un Asnāte Smeltere.

Par labāko tika atzīta Melānijas Vilkas kolekcija «City Gardener» («Pilsētas dārzniece»), kas ir jaunās dizaineres diplomdarbs Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas Modes mākslas apakšnozarē. Tā vadītāja bija modes dizainere un pasniedzēja Indra Komarova, bet Melānija konkursā saņēma galveno balvu — kolekcijas komercializāciju veikalā «Taste Latvia», kā arī divu nedēļu praksi tehniskās dokumentācijas sagatavošanai kapsulkolekciju producēšanai no SIA «IBBA».

Kolekcijas «City Gardener» pamatā ir ideja par sievieti — dārznieci, kura veic sevis izzināšanas un pilnveidošanas procesu caur dārzkopību. Kolekcijas iecere veidojusies, iedvesmojoties no klasiskās drēbniecības, kur apģērba forma un siluets ir pakļauts funkcionalitātei, kā arī ļoti būtiska vērība ir piešķirta proporcijām. Par kolekcijas simbolu izvēlēts ķirsis, ko Melānija saista ar pilnbriedu un laimes sajūtu. Pilsētas dārzniece kolekcijā raksturo sievieti, kurai patīk izskatīties pārliecinoši un atrast savu odziņu, nepareizību, kas ļautu viņai atšķirties citu pilsētnieču vidū.

Melānija stāsta, ka kolekcijā liela nozīme piešķirta sievietes sajūtām: «Dārzs palīdz kopt iekšējo pasauli. Nav nozīmes, vai tas ir plašs un labiekārtots vai vienkāršs tomātu podiņš uz balkona Antonijas ielā,» viņa komentē. Apģērbi ir savstarpēji kombinējami un transformējami — piemēram, mētelis var pārtapt par vesti vai virsjaku. Drēbēm izvēlēti kvalitatīvi, patīkami materiāli — zīds, viskoze, vilna. Pati kolekcijas autore šobrīd turpina studijas Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūrā.