Foto — Lauma Kalniņa

Ar pasākumu Rīgas Zoodārza Latvijas abinieku un rāpuļu zālē decembrī tika atklāta pieredzējušās mākslinieces Maijas Rezenbergas pirmā ilustrāciju grāmata «Kas dzīvo Umbrijas mežā?». Lai arī tā paredzēta pašiem jaunākajiem lasītājiem un zīmētājiem, smalko, grafisko zīmējumu izkrāsošana varētu būt meditatīva nodarbe arī pieaugušajiem.

Ziņas Fold 12. janvāris, 2018

Slēpšanās jeb paslēpes ir viena no biežāk izmantotajām stratēģijām dzīvnieku pasaulē, lai izdzīvotu. To var novērot gan savvaļā, gan zoodārzā, kur nīlzirgs baseinā pārvērties par nekustīgu akmeni vai pūce nomaskējusies sēž zarā kā nokaltis koka stumbenītis. Atklājot ikgadējo akciju «Ziemas naktis» Rīgas Zooloģiskajā dārzā, kas vēl līdz 28. janvārim piedāvā vērot dzīvnieku darbošanos krēslas aizsegā, klajā nākusi arī mākslinieces Maijas Rezenbergas pirmā ilustrāciju grāmata «Kas dzīvo Umbrijas mežā?».

«Pērn sešus mēnešus pavadījām Itālijā, Umbrijas mežos. Tālu no cilvēkiem, augstu kalnos, meža mājā bez elektrības, interneta un telefona, bet… mums bija klusums, sveču gaisma, siltums kamīnā un laiks radošam darbam. Bija sajūta, ka mani nepārtraukti vēro ziņkārīgas meža zvēru acis. Šeit es tos arī ieraudzīju un uzzīmēju. Visas grāmatā attēlotās ainavas ir reālas,» par grāmatu stāsta Maija, kura pēc izglītības ir vitrāžas māksliniece, bet ikdienā, būdama mākslinieka un mēbeļu dizainera Jāņa Straupes sieva un biznesa partnere, strādā ar kopīgajiem klientiem un pie izstādēm.

Bilžu grāmatā «Kas dzīvo Umbrijas mežā?» attēloti dzīvnieki, kas sastopami arī Latvijā — lapsa, āpsis, vanags, pūce un citi. Tā paredzēta bērnu radošajām izpausmēm, bet ainavās paslēptos dzīvnieku krāsošana būs gana interesanta arī pieaugušajiem. Zvēru nosaukumi grāmatiņā publicēti latviešu, zviedru un itāliešu valodā. Grāmatas dizains tapis dizaina studijā «Teika» (grafikas dizainere — Monta Apsāne). Tā pieejama zīmola «Hebe» veikalā, Stabu ielā 21a, Rīgā.