Publicitātes attēls

3. un 4. martā Rīgas Kongresu namā notiks darbnīca «Dattack», kurā tiks izstrādātas idejas ikgadējam gaismas festivālam «Staro Rīga», kas norisinās novembrī. Tās galvenā tēma ir radoša datu izmantošana, un darbnīcā piedalīties aicināti dažādu nozaru pārstāvji, bet savās zināšanās un prasmēs dalīsies eksperti no Latvijas un ārvalstīm.

Ziņas Fold 5. februāris, 2018

Darbnīcas «Dattack» tēma ir radoša datu izmantošana: kā iespējams izmantot atvērto datu avotus («open data sources»), lai veidotu radošus audiovizuālus risinājumus; kur meklēt datus, ar kādām metodēm tos apstrādāt; kādus rīkus izmantot, lai datus pārveidotu vizuālā, skaņas un interaktīvā piedzīvojumā. Pieteikties darbnīcai aicināti dažādu nozaru pārstāvji —valsts ierēdņi, vizuālie un skaņas mākslinieki, dizaineri, arhitekti, programmētāji un statistiķi.

3. marts ir starptautiskā Atvērto datu diena. «Dattack» piedalās svinībās un būs viens no pasākumiem, kas atbalsta Atvērto datu dienu starptautiski. Atvērto datu diena («Open Data Day») ir ikgadējs pasākums, kura ideja ir popularizēt atvērtos datus visā pasaulē. Septīto reizi vēsturē organizācijas visā pasaulē organizē lokālus pasākumus, kuru laikā tiek izmantoti atvērtie dati komūnas ietvaros. Tā ir iespēja parādīt atvērto datu priekšrocības un iedrošināt atvērto datu principu pieņemšanu valsts pārvaldē, uzņēmējdarbībā un sabiedrībā kopumā.

Darbnīcas «Dattack» pirmajā dienā dažādu jomu vietējie un starptautiskie eksperti sniegs prezentācijas par to, kā skatīties uz datiem un izmantot tos radošām izpausmēm. Iespēju ir bezgalīgi daudz, un šī darbnīca būs mēģinājums aplūkot tēmu no dažādiem skatpunktiem.

Eksperti, kuri sniegs prezentācijas un vadīs darbnīcas, būs mākslinieks un programmētājs Džīns Kogans (Gene Kogan, Vācija), komponists un dizainers Martins Kīrijs (Martin Keary, Lielbritānija), datu vizualizācijas rīka «Infogram» vadošais dizainers Jānis Godiņš (Latvija), vizuālās performances māksliniece Kalma Visuals (Vācija), režisore Margo Zālīte (Vācija), mākslinieks Tāvi Varms (Taavi Varm, Igaunija) un radošo tehnoloģiju eksperts un mediju mākslinieks Krišjānis Rijnieks (Vācija).

Otrajā dienā notiks iesaistoša darbnīca, kuras gaitā dalībniekiem kopīgiem spēkiem būs iespēja izstrādāt idejas 2018. gada festivālam «Staro Rīga». Darba grupas izveidos «Dattack» organizatori. Darbnīcas mērķis ir radīt reālistisku aprakstu un aprēķinu telpiskam gaismas objektam ar noteiktu vietu, laiku un ilgumu.

Piedalīšanās darbnīcā «Dattack» ir bez maksas. Plašāka informācija un dalībnieku pieteikuma anketa pieejama darbnīcas mājaslapā.