Gaismas instalācijas «Blāzmojošie ziemeļi» vizualizācija. Autori — Jūlija Bondarenko, Rihards Kauliņš, Kultūras pils «Ziemeļblāzma».

Četrus vakarus pēc kārtas — no 15. līdz 18. novembrim norisināsies gaismas festivāls «Staro Rīga», kas ar savu māksliniecisko koncepciju «Seši stāsti par prieku» pieteiks Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada tuvošanos. Gaismas tiks ieslēgtas šovakar pulksten 18.00.

Redakcija Fold 15. novembris, 2013

Festivāla pamata maršruts šogad būs centrālā pilsētas ass no Daugavmalas līdz Juglai, metot lokus Vecrīgā, Esplanādē un Miera ielā, veidojot gaismas projekcijas uz VEF kultūras pils fasādes, Teikas vidusskolā un Strazdumuižā. Gaismas instalācijas būs atrodamas arī ārpus pilsētas centrālās daļas — Kalnciema kvartālā, Mežaparkā, kultūras pils «Ziemeļblāzma» parkā un citur. Festivāls piedāvās vairāk kā 30 gaismas objektu, kurus veidojuši gan vietējie, gan ārvalstu vizuālo instalāciju mākslinieki no Slovēnijas, Portugāles un Igaunijas.

«Staro Rīga» atklās Rīgā iepriekš neredzēts «Aerodium» akrobātu uzvedums Strēlnieku laukumā 15. novembrī pulksten 18.00.

Pie Dailes teātra būs iespējams dabā novērot Hartmaņa skalu, kuras pamatā ir vācu profesora Ernsta Hartmaņa izdomāts enerģijas kanālu tīkls, ko veido zemes magnētiskais lauks. Apgaismes ķermeņi mainīs krāsu atbilstoši reālām ģeomagnētiskā lauka svārstībām. Starp Valdemāra pasāžu un Rīgas Mākslas telpu ar tehnoloģiju palīdzību tiks radīta digitāla telpa cilvēku komunikācijai — miglas mākonis, kurā virtuāli tiks savienoti cilvēki, kuri atrodas divās dažādās vietās, taču uz izstāžu zāles «Arsenāls» fasādes un pagalmā no maza ūdens piliena, stikla lēcas un balta lāzera stara, veidosies neparasti raksti, struktūras un ainavas visās varavīksnes krāsās.

Jau vairākus gadus festivālā iesaistās arī valsts augstākās institūcijas, un šogad uz Saeimas ēkas fasādes tiks rakstīta Ojāra Vācieša dzeja, bet uz Valsts kancelejas fasādes — ar gaismas, skaņas un video palīdzību tiks izstāstīti 95 stāsti par brīvību.

Festivāla laikā bez maksas pēdējo nedēļas nogali būs apskatāma arī starptautiskā mediju mākslas izstāde «Save as» un Maijas Kurševas personālizstāde «Seriāls» Laikmetīgās mākslas centrā «kim?».

Plašāka informācija par festivālu, tā programma un karte pieejama «Staro Rīga» mājaslapā.

Festivālu organizē nodibinājums «Rīga 2014», finansē Rīgas dome, «Lattelecom», Eiropas Savienības kultūras programma 2007–2013.