Publicitātes attēls

Ir pagājuši divpadsmit gadi, kopš kāda Lietuvas pilsēta ir bijusi Eiropas kultūras galvaspilsēta. 2022. gadā Kauņa un Kauņas apgabals uzsāks apjomīgu kultūras programmu ar 40 festivāliem, 60 izstādēm un vairāk nekā 250 skatuves mākslas notikumiem un koncertiem.

Ziņas Fold 21. decembris, 2021

Gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, Kauņa jau kopš 2017. gada īsteno lielāko kultūras projektu Kauņas pilsētas un rajona vēsturē, kas pazīstams arī kā «Laikmetīgā galvaspilsēta» (Contemporary Capital) ar moto «No īslaicīga uz laikmetīgu» («From Temporary to Contemporary»). Galvenais projekta mērķis ir pārvērst Kauņu no vietas, kas dzīvo nostalģijā, par atvērtu pilsētu, kas tic savai nākotnei. Projekta programma koncentrējas uz unikālo Kauņas modernisma arhitektūru, vēsturi un atmiņām, kā arī šodienas sabiedrību.

 

Starp programmas dalībniekiem ir gan lietuviešu mākslinieki, gan starptautiski atzīti autori, piemēram, Marina Abramoviča (Marina Abramovic), Filips Millers (Philip Miller), Viljams Kentridžs (William Kentridge), Joko Ono (Yoko Ono), Džennija Keigana (Jenny Kagan), Roberts Vilsons (Robert Wilson) un daudzi citi. Šis būs piektais, kulminācijas, gads astoņiem nozīmīgiem notikumiem Kauņā un tās rajonā ― Starptautiskā Laimes diena martā, festivāls «Laikmetīgas apkaimes» visu vasaru, Jaunatnes festivāls jūlijā, starptautiskais performanču mākslas festivāls «ConTempo» augustā, Starptautiskais Eiropas kultūras galvaspilsētas forums septembrī, «Fluxus» festivāls septembrī, «CityTelling» festivāls oktobrī un Kauņas Dizaina notikums oktobrī, lai atzīmētu Kauņu kā UNESCO radošo dizaina pilsētu.

Šie festivāli un vairāk nekā 300 citi notikumi kultūras entuziastiem garantēs vismaz vienu nozīmīgu kultūras pasākumu katrā nedēļas nogalē. «Iepazīstinot ar šo 2022. gada mākslas programmu, mēs aicinām apmeklētājus no visas Eiropas uz mainīgu, jaunāku, uz kopienu orientētu, stilīgu, līdzjūtīgu, pieejamu un ilgtspējīgu pilsētu, kas ir atvērta gan savai un Eiropas vēsturei, gan tagadnei. Visbūtiskāk ― šī ir pilsēta, kas vairs nebaidās no pagātnes rēgiem un ir apņēmusies atbrīvot sevi no jebkāda iedomāta nenozīmības kompleksa,» tā kultūras programmu komentē tās iniciatore un vadītāja Virgīnija Vitkiene (Virginija Vitkiene).

 

Viens no centrālajiem 2022. gada notikumiem būs «Mītiskais Kauņas zvērs» ― projekts, kas radīs vienojošu stāstu par pilsētu, lai mainītu tās turpmāko ceļu. Tas norisināsies episkas mītiskas triloģijas formātā un to veidos performatīvas daļas «Apjukums» (Confusion), kas atmodinās pilsētas laikmetīgā mīta galveno varoni, «Saplūšana» (Confluence), kuras laikā apmeklētāji mītisko Kauņas zvēru satiks aci pret aci, un «Līgums» (Contract), ar kuru apmeklētāji varēs noslēgt draudzības vienošanos ar pilsētu. Šī pasākumu cikla mērķis ir radīt un popularizēt gan jaunus, gan vēsturē balstītus stāstus par Kauņu, izmantojot dažādus instrumentus — radošās rakstīšanas meistarklases, izdevumu bērniem «Lielā Kauņas zvēra pasaku grāmata», paplašinātās realitātes tūristu ceļvedi un, pats galvenais, stāstu priekšlasījumus.

Vēl viens izceļams notikums ir kultūras programmas sadaļa «Modernisms nākotnei». Kauņas unikālā starpkaru perioda arhitektūra jau ir pilsētai atnesusi starptautisku atpazīstamību. Apmēram 6000 modernisma būves, no kurām 44 ir piešķirts Eiropas mantojuma statuss, piesaista apmeklētājus no visas pasaules. Kultūras programmas «Modernisms nākotnei» mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un stiprināt saikni ar Kauņas modernisma mantojumu, attīstīt jaunus radošus projektus un stiprināt šī mantojuma nozīmību Eiropas mērogā. Vilte Migonite–Petruliene (Vilte Migonyte-Petruliene), programmas «Modernisms nākotnei» kuratore, ar to iepazīstina šādi: «Tik koncentrēts, dažādu individuālu stāstu un nozīmju pilns mantojums ir liels dārgums. Mēs ceram, ka šis ir tikai sākums, jo mūsu mantojums nekad nav bijis tik dzīvs, vienojošs un saistošs kā šodien. 2022. gadā mēs uzsākam jaunu posmu un jaunas attiecības ar modernismu.»

 

Kauņas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atvēršanas svētki ir paredzēti jau nākamā gada 22. janvārī. Ar pilnu programmu iespējams iepazīties oficiālajā mājaslapā.