Eiropas Muzeju nakts vizuālā identitāte — «Akatre», Victor Tual

Piedāvājot bez maksas piedalīties daudzveidīgās norisēs, rekordliels Latvijas muzeju un sabiedriskās dzīves veidotāju skaits šodien, 19. maijā, vērs durvis apmeklētājiem ikgadējās Muzeju nakts ietvaros. Rīgā pasākumi notiks 77 vietās, piedāvājot apskatīt gan pastāvīgās ekspozīcijas, gan ielūkoties ikdienā publiski nepieejamās vietās un baudīt dažādas performances. Iepazīstinām ar sešiem pieturpunktiem dizaina, arhitektūras un vizuālās kultūras cienītājiem.

Ziņas Fold 19. maijs, 2018

Modernisms Latvijas Arhitektūras muzejā

Muzeju naktī Latvijas Arhitektūras muzejā skatāma izstāde «Edgars un Aina Šēnbergi. Modernisti», kas atklāj arhitektu pāra — Edgara un Ainas Šēnbergu — profesionālo darbību padomju periodā. Šēnbergi izcēlās ar racionālām, rūpīgi pārdomātām un iespējami kvalitatīvi celtām ēkām. Šīs paaudzes arhitekti bija pārliecināti modernisti, kas sevi apzināti tā pozicionēja pat vēlākos gados, kad arhitektūrā ienāca nākamās stilistiskās tendences. Plkst. 20.00 projekta «Pie arhitektūras modernisma šūpuļa» ietvaros izstādē ar stāstījumu uzstāsies tās kuratore Karīna Horsta. Papildu izstādes apskatei līdz plkst. 1.00 interesenti varēs izstaigāt vecāko «Trīs brāļu» ēku kompleksa celtni — senāko dzīvojamo ēku Rīgā. Adrese — Mazā Pils iela 19.

«Ideju šūpulis» Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

No plkst. 19.00 līdz pusnaktij Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā priekšpēdējo dienu būs skatāma Latvijas Dizaina gada balvas 2018 finālistu izstāde. Ar devīzi «ideju šūpulis» apmeklētāji būs aicināti domāt par to, kā rodas, aug un attīstās dizaina risinājumi, izzināt Latvijas dizaina jaunākos sasniegumus un aizdomāties par tā vēsturi. Muzeju nakts apmeklētājiem tiks piedāvātas radošas aktivitātes. Adrese — Skārņu iela 10/20.

Latvijas Arhitektūras gada balvas izstāde 2018

Šonedēļ Jaņa Rozentāla laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja tika atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 konkursam nominēto darbu brīvdabas izstāde. Tajā apskatāmi deviņi atlases žūrijas izvirzītie pusfinālisti — Latvijas arhitektūras nozares izcilākie projekti, kuri pabeigti pēdējā gada laikā. 19. maijā, kas būs pirmspēdējā izstādes apskates diena, publiski jau būs izziņots arī konkursa uzvarētājs. Visus balvas pretendentu darbus iespējams apskatīt Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā. Adrese — Esplanāde, laukums aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja.

Kultūras programma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

No plkst. 19.00 līdz 23.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs iespēja apskatīt dažādām kultūras nozarēm un zinātnei veltītas izstādes, kā arī aplūkot Rīgas panorāmu no bibliotēkas augšējiem stāviem un baudīt īpaši Muzeju naktij veltītu atmosfēru, par ko parūpēsies DJ Meloshake. Interesentiem būs atvērta ekspozīcija «Grāmata Latvijā», lielisks kuratoru, grāmatniecības ekspertu un arī arhitektu un dizaineru kopdarbs, kā arī zinātnei veltītā izstāde «CERN — zinātnes paātrinātājs» un Starptautiskā fotogrāfijas festivāla Rīgas Fotomēnesis izstāde «Kultūrisms». Fotoizstādi veido jaunākās paaudzes latviešu mākslinieču Elizabetes Ezergailes, Elizabetes Džeinas Rubenes, Luīzes Nežbertes, Rasas Pavilonas un Beātes Poikānes darbi. Adrese — Mūkusalas iela 3.

Izzinošas aktivitātes Latvijas Fotogrāfijas muzejā

No 19.00 līdz pat plkst. 1.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejs piedāvā virkni interesantu aktivitāšu — fotolaboratorijas priekšmetu demonstrējumu un pamatiemaņu iegūšanu filmiņu tīšanā, stereoskopa darbības principu iepazīšanu, diapozitīvu skatīšanos, iespēju ieskatīties aiz Fotomuzeja krājuma durvīm, dažādas radošās darbnīcas un orientēšanās spēli «Muzeju salas» kopā ar Tautas Frontes muzeju, Latvijas Sporta muzeju un Rīgas Kino muzeju. Plkst. 20.00 ar stāstījumu par fotogrāfijas vēsturi, uzbūvi, saglabāšanu un restaurāciju uzstāsies Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja foto restaurators Kristaps Latvis. Adrese — Mārstaļu iela 8 (ieeja no Alksnāju ielas).

Senas un nesenas vēstures liecības Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Muzeju naktī piedāvā viesoties jaunatvērtajā izstādē «Latvijas gadsimts», kuru veido eksponāti no 68 Latvijas muzejiem. Savukārt pašas ekspozīcijas dizains ir dizaina biroja «H2E» darbs. Par laiku no Latvijas Republikas proklamēšanas līdz Trešajai atmodai liecina visdažādākie sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, filmas un video, audioieraksti, grāmatas, apģērbi. Adrese — Brīvības bulvāris 32.

Pilna Muzeju nakts programma, pasākumu laiki un informācija par notikumiem citās Latvijas pilsētās atrodama akcijas mājaslapā.